Mjeksia-Grup
Faliminderit per viziten!

Nese keni deshire qe te i lexoni te gjitha seksionet e forumit ju sygjerojm qe te regjistroheni, seksionet te cilat nuk mund te i leconi pa u regjistruar jane: Prodhime Tona, Libra Shqipë, Libra te huaj, Seminare Mjeksore, Teste te Provimeve etj. Andaj behu pjese e jona, regjistrimi juaj ndihm per dike.

Me rrespekt Saffi i M-G


Www.Mjeksia-Grup.tk
Www.Mjeksia-Grup.com
Www.Mjeksia-Grup.forumotion.comMjeksia-Grup


Share | 
 

 Aminoacidet

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Vizitor
Vizitor
avatar


MesazhTitulli: Re: Aminoacidet   Sun Jun 13, 2010 4:53 pm

Tessa shkruajti:
Aminoacidet


Aminoacidet Aminoacidet janë njësi themelore të molekulave
proteinike. Në ndërtimin e molekulave proteinike marrin pjesë 20 lloje
të aminoacideve. Të gjitha aminoacidet që marrin pjesë në ndërimin me
molekulës proteinike janë të formës L.
Aminoacidet janë komponime organike me peshë të vogël molekulare, të
cilat në molekulën e tyre kanë së paku një grup karboksil (-COOH) dhe
një grup amin (-NH2). Prandaj, mund të thuhet se këto janë acide
organike, në molekulën e të cilave gjenden së paku një grup amin. Të
gjitha aminoacidet përmbajnë C, H, O, dhe , përveç këtyre
elementeve kimike përmbajnë edhe S. Formula molekulare e aminoacideve
është:
R-CHNH2-COOH
R- e zëvëndëson mbetjen e aminoacideve që hyjnë në ndërtim të
proteinave. Grupi anësor R është i lirë në vargje peptidike dhe ai e
përcakton formën e proteinës në hapërsirë, funksionin dhe aktivitetin e
saj biologjik. Dallohen dy forma sterike të aminoacideve: forma L dhe
forma D. Aminoacidet që i takojnë formës L gjenden në proteinë. Grupi
amin, (-NH), te numri më i madh i aminoacideve, është i lidhur për
atomin e karbonit, i cili gjendet afër grupit karboksil, përkatësisht,
për atomin e karbonit. Këto aminoacide quhen a-aminoacide. Atomi i
karbonit, për të cilin është i lidhur grupi amin, është asimetrik, që do
të thotë se aminoacidet janë komponime optikisht aktive, përveç
aminoacidit më të thjeshtë – glicinës. Pra, kur aminoacidet gjenden në
tretësirë, ato e kthejnë rrafshin e dritës së polarizuar. Meqënëse
aminoacidet kanë një grup karbosil dhe një grup amin, ato veprojnë si
acide dhe si baza, që do të thotë se kanë karakter amfotern.Klasifikimi i
aminoacideveEkzistojnë 20 lloje aminoacidesh, të cilat marrin pjesë në strukturën
e proteinave. Mund të bëhet klasifikimi kimik dhe biologjik i
aminoacideve.


Klasifikimi kimik


Në bazë të strukturës kimike aminoacidet ndahen në tri grupe:

  • Aminoacide alifatike (aciklike)
  • Aminoacide aromatike
  • Aminoacide heterociklike.

Disa aminoacie alifatike kanë në molekulën e vet një grup amin dhe
një grup karboksil (aminoacidet monoaminomonokarboksilike),
p.sh.glicina, alanina, valinaetj. Disa të tjera përmbajnë një grup amin e
dy grupe karboksile (aminoacidet monoamindikarboksilike), p.sh. acidi
asparik, acidi glutaminik etj., kurse disa aminoacide të tjera të këtij
grupi përmbajnë në molekulën e tyre grup –OH p.sh serina dhe troina,
kurse cisteina, cistina dhe metoina përmbajnë në molekulën e vet sulfur.
Kur është fjala për aminoacide ciklike, dallohen dy grupe: aminoacide
izocilike, të cilat në molekulën e tyre përmbajnë unazën e benzolit
(fenil- alanina dhe tirozina) dhe aminoacide heterociklike, të cilat në
molekulën e vet përmbajnë azot ose ndonjë element tjetër (triptofani,
histidina, prolina dhe hidoksiprolina).


Klasikimi biologjik


Organizmi i njeriut është i aftë që disa aminoacide vetë t’i
sintetzojë, kurse disa aminoacide, që nuk mund t’i sintetzojë, duhet t’i
marrë përmes ushqimit, sepse janë të domosdoshme për jetë. Aminoacidet
që mund t’i sintetizojë organizmi i njeriut quhen aminoacide joesenciale
(aminoacide të zëvëndësushme), kurse aminoacidet që nuk mund ti
sintetizojë quhen aminoacide esenciale (aminoacide të
pazëvëndësueeshme).
Vetitë e
aminoacideveAminoacidet kanë veti të ndryshme fiziko- kimike: aktiviteti optik,
amfoteriteti, pjesëmarrja në reaksionet e ndryshme biokimike, krijimi i
lidhjes peptidike etj. Aktiviteti optik- Aminoacidet janë komponime
optikisht aktive (përveç aminoacidit më të thjeshtë- glicinës), sepse të
gjitha përmbajnë atom asimetrik të karbonit. Pra, ato e kthejnë
rrafshin e dritës së polarizuar. Atomi i karbonit, për të cilin është i
lidhur grupi amin, është asimetrik


Amforteriteti
i aminoacideve
Struktura e aminoacide.

Meqë aminoacidet në molekulën e tyre kanë grup karboksil (-COOH) dhe
grupin aminik (-NH), ato kanë veti të acideve dhe të bazave. Kjo tregon
se aminoacidet bëjnë pjesë në grupin e komponimeve amfotere (amfolite).
Aminoacidet në tretësirë gjenden si jone dypolëshe, të cilat quhen
zviterion (amifon). Duke marrë parasysh se zmmz aminoacidet disosohen
dobët, atëherë në disosimin e tyre ndikojnë acidet dhe bazat të tjera:
Nëse tretësirës së aminoacideve i shtohet ndonjë bazë e fortë,
atëherë pengohet disosimi bazik i aminoacidit dhe shprehet disosimi
bazik i aminoacidit dhe shprehet disosimi i grupit karboksil. Në këtë
rast aminoacidi do të ketë veti të acidit të dobët dhe me shtimin e
bazës jep krypë. Nëse shtohet acidi, atëherë pengohet disosimi i grupit
karboksil, për ç’arsye disosohen si baza grupet amine të aminoacidit dhe
me acid japin krypë. Nëse i shtohet formaldehidi tretësirës së
aminoacidit, atëherë shkaktohet bllokimi i grupit amin, për ç’arësye
aminoacidi disosohet si acid. Nëse bëhet titrimi me bazë (NaOH), atëherë
mund të përcakëtohet edhe numri i grupeve të lira karboksilike të
aminoacideve.
Ndikimi i acidit nitror- Acidi nitror e oksidon grupin amin dhe prej
tij e liron azotin. Në këtë mënyrë prej sasisë së liruar të azotit mund
të përcakëtohet edhe numri i molekulave të aminoacideve në ndonjë
përzierje. Aminoacidet reagojnë reagojnë me CO2 në inde dhe japin
komponime karbamine. Në këtë parim hemoglobina e lidh CO2 në inde dhe e
çon deri në mushkëri.

Krijimi i
lidhjes peptidike


Kjo është vetia më e rëndësishme biokimike e aminoacideve, sepse
mundëson lidhjen e aminoacideve midis vete, me ç’rast një aminoacid
reagon në grupin amin të aminoacidit tjetër, me ç’rast krijohet lidhja
peptidike. Komponimi që krijohet me lidhjen e dy aminoacideve quhet
dipeptid, me lidhjen e tri aminoacideve të njëjta ose të ndryshme
krijohet tripeptidi e kështu me rashë. Me lidhjen e shumë peptideve
krijohet komponimi që dë të jetë oligopeptid ose molekulë proteinike, që
varet nga numri i aminoacideve. Në oligopeptide bëjnë pjesë molekulat e
ndërtuara prej 2-10 aminoacidesh, në polipeptide ato të ndëruara prej
10-100 aminoacidesh, në proteina ato të ndërtuara prej më shumë se 100
aminoacidesh.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
 
Aminoacidet
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Mjeksia-Grup :: Kendi i Shkencave egzakte :: Biologji & Kimi-
Kërce tek: