| Mjeksia-Grup
| Lasgush Poradeci | |
| | Autori | Mesazh |
---|
dr.FjoollaaH™ WebMaster
Postime : 9044
| Titulli: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:39 pm | |
| Lasgush Poradeci lindi më 27 dhjetor 1899 në Pogradec, në një familje me tradita atdhetare. Në moshën 10-vjeçare e dërguan për të vazhduar studimet në Manastir dhe më vonë në Athinë, ku mbaroi liceun. Më 1921 ai shkoi në Rumani, për të ndjekur studimet e larta. Duke qenë pa bursë dhe pa asnjë ndihmë, ai u detyrua të punonte dhe njëkohësisht të studionte. Në Bukuresht ai u lidh me lëvizjen atdhetare të kolonisë shqiptare, u miqësua me Asdrenin e atdhetarë të tjerë shqiptarë dhe u zgjodh edhe sekretar i përgjithshëm i Kolonisë. Në verën e vitit 1924 Qeveria e Fan Nolit i dha bursë dhe kështu arriti t'i përfundojë studimet e larta në Grac (Austri) në Fakultetin e Filologjisë Romano-Gjermane.Në dallim nga poetët e Rilindjes, që megjithë origjinalitetin e tyre kishin tipare të përbashkëta, poetët e shquar të periudhës së Pavarësisë Noli, Fishta, Poradeci, Migjeni, janë krejtësisht të ndryshëm nga njëri-tjetri si nga formimi, nga prirja e tyre, ashtu edhe nga interesat e synimet. Lasgush Poradeci e jetoi Rilindjen ne periudhën e shpërthimit të kryengritjeve të mëdha për liri. Në veprën e këtij romantiku të fundit të letërsisë sonë jetoi shqetësimi atdhetar i mbrojtjes së kombit dhe të traditës së Rilindjes, ashtu sikurse edhe dëshira për triumfin e pikëpamjeve demokratike, shqetësimi për një emancipim të përgjithshëm kulturor e shpirtëror të shoqërisë shqiptare. Ai është nga lirikët tanë më të mëdhenj, i cili u shqua për sensibilitetin dhe ëmbëlsinë poetike me të cilën i këndoi Shqipërisë dhe dashurisë. Në vitin 1933, u botua vëllimi i tij i parë "Vallja e yjeve", dhe më 1937, u botua vëllimi i dytë "Ylli i zemrës". Pas Luftës së Dytë Botërore Lasgush Poradeci e vazhdoi veprimtarinë krijuese, por u mor edhe me përkthime. Ai shkroi, veç të tjerash, poemat "Eskursioni teologjik i Sokratit", "Mbi ta", "Kamadeva", baladat për Muharrem e Reshit Çollakun. Gjithashtu, përktheu disa nga kryeveprat e letërsisë botërore si "Eugjen Onjegin" të Pushkinit, lirikat e Lermontovit, të Bllokut, Poemat e Hajnes, të Majakovskit e Miçkieviçit, lirikat e Gëtes dhe Hajnes, poezi të Lanaut, Brehtit; Hygoit, Mysesë, Bajronit; Shellit, Bërnsit, të Emineskut etj. Më 12 nëntor të vitit 1987, Lasgush Poradeci, vdiq, duke lënë pas një krijimtari të bukur, e cila kishte fituar zemran e lexuesit dhe kishte tërhequr vëmendjen e disa studiuesve të shquar të kulturë sonë si Eqerem Çabej, Skënder Luarasi, Mitrush Kuteli, Sabri Hamiti, Ismail Kadare, Rexhep Ismajli etj. Si një personalitet i shquar dhe poet i vërtetë ai nuk ua nënshtroi kurrë artin e tij kërkesave dhe synimeve të diktaturës. Për këtë arsye ai u la në një gjendje ekonomike të rëndë dhe pothuaj në harresë nga shtypi zyrtar. Vetëm në vitin 1989 mundi të botohet vepra e tij e plotë. | |
| | | dr.FjoollaaH™ WebMaster
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:40 pm | |
| Maja e Çelur
Lulet lulëzuan me të parë djellë kushedi ç'duruan që kur janë mbjellë:
që kur u përzien me rër' e me ujë, dhe u lagn' e u lyen pa bujë e rrëmujë.
Pa zë psherëtimi, zë e vaj të kotë, i ngurroj thellimi nënë dhen' e ftohtë.
Edhe balt' e ndotur, edhe llum' i ndyrë i patnë përlotur me ngjyrë e mënxyrë.
Ato piperonin me një sulm i qetë dhe mbinin e shkonin që përposh përpjetë.
Që ngaj errësira brenda në dhè thellë ndillnin krejt të lira dritën edhe qelltë.
Sa me rënd' i mbante rrënj' e balt' e nxirë dh' i tërhiqte e s'i ndante për në fundësirë,
dhe sa m'i padukur edhe sa m'i zjarrtë ishte sulm' i bukur për në qiejt' e lartë,
aq më lirë e fshehur, dh' aq më me ngadalë rritnin pa pandehur sulmin e pandalë:
Dhe ja, ndizet era mbi barishte e bimë! Ja! qesh pranëvera nëpër ngashërime!
Ja! sa lul' e qetë çeli gjinë e sajë, përmbi degë e fletë atje lart në majë! | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:41 pm | |
| Vallja e Yjve
Yjtë-e ndezur si fingjill, Që vërtiten palë-palë, Prej mosgjëje zunë fill Plot me jetë-e mall të valë.
Zunë fill me dashuri Që kur bota zu të ngjizet, Pa sikush për shok të ti Përvëlohet edhe ndizet.
Ndizet ças edhe për ças, E si kurrë s'ka të shuar, Pa pushim i vete pas Me një sulm të llaftaruar.
E si kurrë nuku mund Ylli yllin që t'a kapë Rrotull qiejve pa fund Venë-e-vinë-e-venë prapë...
.......................................
Do të venë fluturim Kudo janë-e kudo s'janë, Nëpër qjell që s'ka mbarim, As fillim, as fund, as anë.
Kur mi të, kur nënë të, Kur me hire-e kur pa hire, Do përëajnë gjithënjë Hapësirë...shkretëtire...
Ata ikin varg-e-varg Me një etje të pashuar: Sesà fellë-e sesà larg Shoq me shoq u pat larguar!...
Kùsh j-u fali-aq dëshërim, Dh'aqë zjarr e aqë flakë, Dh'i gatoj me aq durim Yjtë-e lum e varfanjakë?
Se do një, si për çudi, Ku prej syresh rreh të ftohet, Shoq i vet, nga mall'i ti, Më me zjarr zë përvëlohet...
Dh'i vjen qark më me vërtik E me dhembje më të nxehtë, E si ik...si gjithë ik... E pushton me zjarr të vetë:
Sa më pak e shmbëllen: Aq më shumë-e ndjek dëshira... Pa nga malli që s'e gjen, Dridhet gjithë hapësira.
...Kur po ja! Se që përtej Ndriten erërat nga pakë: Yll-i çdukur nëpër qiej Vetëtiu e mori flakë:
J-a pat shtënë me një ças, Mun në mes në kraharuar, Shoq' i vet q'i sillej pàs Me një sulm të llaftaruar;
Q'e kish flakën mun në gji, Q'e zhuritte dashurija, që çkëlqente me zili Rrotull rrezeve të tija.
Yll i mjerë e yll i lum! Yll i lum e yll i mjerë! Sapo drita t'u përgjum, Sheh një shoq nëpër skëterë;
Ay vin... e gjith vin..., Gjith më pranë... -e gjith më pranë...- Sesà ndrin e vetëtin!... Sesà ndjen një gas pa anë!...
Sesa ndritesh përsëri! Sesì ndizesh përsëpari! Sesì djek me dashuri Posi yll margaritari!...
Dashuri! Heu! Mall i ri! Dashuri! këng' e durimit! Ti liri! Ti robëri! Ti valim i shkrepëtimit!
........................................
Yjtë-e ndezur aqë larg. Lozin vallen e dëshirës Dyke ndritur varg-e-varg Nëpër terr të errësirës. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:42 pm | |
| Lasgush Poradeci është i pari autor erotic ne letersine e poezise shqipe. është kenaqesi te lezosh vargjet e tij, por sot për te pershendetur ty Bini për kete teme qe ke hapur ne lidhje me kete gjeni te letersise shqiptare te cilin Rexhep Qosja ne panteonin e rralluar e rradhit si një nder 3 Kolloset e Letersise shqipe .
Poezia është ; MORA SHOQEN për KRAHU
E mora shoqezen perkrah, E matme rugen ca-nga-ca, Sikur na ndillte lerg dicka.
Pa zu dita perendoj, Pa zu nata na mbuloj, Pa zura shoqen ta pushtoj.
Perse bucet liqer i qet! Liqer,ti c'thua ndaj bucet! C'far'pe,liqer,mi zall te shkrete?
E casin kur e sjall ner mend, Kur sjell ner mend,ah!ate vend, As rroj as vdes,po jam pa mend | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:43 pm | |
| Dimër
Shpirti im qe sot y mbyll Dhe gezimin m'a perzuri. Neper mal e neper pyll Zu debora prej qekuri.
Bjene floket një-nga-një Mi katundin e shkretuar. Dyke mardhur nene te Dheri fjet e ri mbuluar
Flet nga-dal e shpirti im, Dhe ne zi pikoj si fleta, Pa me qit as pipelim Tere fili, tere jeta.
Ne kaq heshtje-e qetesi Ndjej vajtimthin e një shpesi: Psheretin me ze te ti Jet' e trembur se mos vdesi... | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:43 pm | |
| Kush ta fali bukurine
Kush ta fali bukurine Qe t'e me trerosh te zine!
Kur te pashe për te vluar, Pellumbeshe pende-shkruar, Bubu!plumb ne kraharuar, Plumb qe vret dyke gjemuar!
Mbledhur shoqet me një qoshe, Dic, m'ju flisje,dic m'ju thoshe, Gushe-e-llere-e-gji-bardhoshe.
Pa me syckezat e tua, Sy-larme!c'me fole mua.
Leshrave t'ju binte hija, Yll i ndezur me shkendija, Ndezur mun ne mes ne balle, Te me vesh ne dhe te gjalle | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:45 pm | |
| Dimër
Shpirti im qe sot y mbyll Dhe gezimin m'a perzuri. Neper mal e neper pyll Zu debora prej qekuri.
Bjene floket nje-nga-nje Mi katundin e shkretuar. Dyke mardhur nene te Dheri fjet e ri mbuluar
Flet nga-dal e shpirti im, Dhe ne zi pikoj si fleta, Pa me qit as pipelim Tere fili, tere jeta.
Ne kaq heshtje-e qetesi Ndjej vajtimthin e nje shpesi: Psheretin me ze te ti Jet' e trembur se mos vdesi... | |
| MALLI
Syri-i bukur qe t'u mvrenjt - Syri yt qe me lendon Do me lere-a von a shpejt, Do me lere-a shpejt a von.
Sapo shpirti m'u delir - Shpirti im i nxire krejt - Do me lere me pahir Syri-i bukur qe t'u mvrenjt.
E do mbetem pernjemend Varfanjak si mbret pa fron: Mbreteresha qe me çmend Do me lere-a shpejt a von.
Do me lere-a von a shpejt, Do me lere-a shpejt a von, Syri i bukur qe t'u mvrenjt - Syri yt qe me lendon.
Do me lere...A! po si - Qofte-ahere-ose tani - Do te qaj aq dashuri Qe te humb me mall te ti | |
| Maja e celur
Luelt lulezuan me te pare djelle kushedi c'duruan qe kur jane mbjelle
qe kur u perzyen me rere a me uje, dhe u lag'n e u lyen pa buje e rremuje
Pa ze psheretimi ze e vaj te kote i ngurroj thellimi nene dhen e ftohte
Edhe balt' e ndotur edhe llum i ndyre i patne perlotur me ngjyre e menxyre
Ato piperonin me nje sulm te qete dhe mbinin e shkonin qe perposh perpjete
qe nga erresira brenda ne dhe thelle ndillnin krejt te dlira driten edhe qielle
Sa me rend' i mbante rrenj' e balt' e nxire dhe i terhiqte e s'i ndante per ne fundesire
dhe sa m'i padukur edhe sa m'i zjarrte ishte sulm i bukur per ne qiejt e larte
aq me lire e fshehur dhe aq me me ngadale rritnin papandehur sulmin e pandale
Dhe ja, ndizet era mbi barishte e bime Ja! Qesh parevera neper ngasherime
Ja! sa lul' e qete celi gjine e saje permbi dege e flete atje lart ne maje
Lasgush Poradeci 1943 | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:46 pm | |
| SHPIRTIT
Te lus, o Lajmes i qielluar! O Frym' e Zotit, vete Zot! Me hirin t'end te pashteruar Qe ka mburim perjetesije, Hirplot, o Shpirt, ner gaze Ti-je. Dhe ner mjerime je hirplot!
Ti botes s'one-i prure lajmin E nj'enderimi te pafaj: Per mallin t'end me te pastajmin Ti kuvendon qe permbi bote, Dhe ne gezim i bije lote, I bije gas ne zi te saj.
Kur del mi male yll'i dites e shuhet nata prapa ti, Ti me veshtrimin vetetites Ckelqen ne fund te zemres s'ime Dh'i ben prej kenges se nje grime Nje te perjetshme- harmoni.
E kur pat humbur jet' e dherit, Kur syr' i lodhur m'u pergjum, Ne shkendijim te kandilerit M'i cfaq ylberin e nje rruaze...- Fatlum, o Shpirt, ti j ner gaze, Dhe ner mjerime je fatlum!
Sot hapa syte qe-me-nate E po kendoj si kurrekush: drejt lartesise se pamate Ah. meshiro te ngjite- i cmuar Prej gjirit t'im te perveluar Fjalim'i mallit t'im mjerush. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:46 pm | |
| Syt' e lumtur
Ishe vogeloshe...isha mituri... Kur me dole mbudhe, ti moj lumja ti!
Vinte perendimi me te vagelluar Pa m'i shtire tines ata syt' e shkruar.
Ata syt' e shkruar, syte moj te fjetur, Shtate vjet me-radhe t'i kam pershendetur. Kur me pe se pari, more-e m'u largove, Kur me pe se dyti, more-e m'u afrove, Kur me pe se treti, more-e me pushtove, Te putha ne gushe, ti m'u turperove, Papo ule kryet e shkove vajtove. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:47 pm | |
| Je ulur fort
Kujtimi im qe me s'me jep te qete, Kujtimi im q' u llaftaris pas teje, Ne qetesi esht' isker prej rrufeje, Ne cas llaftare zjarr e flake vete.
Ckelqen si prush kur sketerrohen rete, Kur mall' i dhembshur ze bucet ndaj meje. Kuptimin t'im o! ndjeje-ahere, ndjeje, Se n'ate hof m'a ndrin ah! zemr' e shkrete.
Kaq mot-me-mot shkendijat m'j-u shperndane Gjith permi kulm te bimes me se gjate... M'j-u pereluan gjith me tjeter ane...-
Je ulur fort, po syt' e mi te pane: Plot me stoli kjo lul' e zemres s'ate! Si kopsht i mbushur plot me jargavane. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:47 pm | |
| Dora jote ledhatare
Dora jote ledhataja, esht' e zbete si qiri. Dora jote ledhatarja leshon driten e debores. Kur t'a ndjeu magjine-e paster qe te shtrydheshe prej dores, Shpirti im i frymezuar regetiu ne llaftari.
Se me lende magjistare u pat bere tul' i saj; Tul'i saj u pat gatuar me vaj ere-e brume dylli; I dha hena pak te ndezur, pluhur t'arte-i fali ylli, E keshtu m'u duk hirplote- haj! o dor'e vashes, haj!
Ne veshtrim te dores s'ate c'pat, o! balli qe m'u vdar? C'pat qepall' e perlotur q'i ra pika tatepjete?- Dor'e bryllt' e vashes s'ime, dor'e paqme, dor' e zbete, Vetetiu me prush magjije e me beri mendimtar.
Dora jote qe me dhimbset, dora jote qe me cik; Dora jote qe me shtrihet siper temblave gjumashe; Dora jote: zemra jote qe t'u nda me pese fashe... Dh'u be dore te me ndali ndaj dyshoj se mos ik... | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:51 pm | |
| Pamja
Sot u pame-e sot u ndame Dhe nuk thame njeze fjale; Kur u ndame vame-e qame, Qame shpejt ca lot me vale.
Edhe shpejt kur me te dale, Vame-u pame-e shume thame, Thame fjale, fjale, fjale, Pastaj kurre me s'u ndame.
Nuk u ndame-e vete thame: C'keto fjale? c'keto lote? C'ky vajtim q'u vrame-e rame Shkrumb e pluhur nene bote?
Ah kur rame, kur u dhembme, Ndritej dhembja drite-e arte... Kur u dhembme, kur u shembme, Shkrepej yll ne qjell te larte...
Yll e drite bukurija, Qjell i larte perendija, C'vjen e shkon e vjen si hija, Plas e s'plas kjo dashurija. | |
| Perse te dua
Se te desha vete, Dhe t'u nqasa vete, Dhe te putha vete- Prandaj.
Dhe te humba large, Dhe te ndoqa large, Dhe te gjeta large- Prandaj.
Se te desha prpae, Dhe t'u nqasa prape, Dhe te putha prape- Prandaj.
Dhe te humba vashe, Dhe te ndoqa vashe, Dhe s'te gjeta vashe- Prandaj.
Se te gjeta grua, Dhe te desha grua, Dhe te putha grua- Prnadaj.
Dhe s'me flet perhera, Dhe s'me nqas perhera, Dhe me plas perhera- Prandaj.
O, prandaj te dua, Prandaj vashe-e grua, Fshehtesi per mua- Prandaj.
(Tirane, 4 mars 1943 - Ne doreshkrimet e poetit kjo poezi ka titullin "Prandaj") | |
| Zemra
Bej e ri mendohem, Te mos t'aferohem, Ben e ri mendohesh Te mos m'aferohesh.
Dhe ri bej e bejne Mos te shkoj andejne, Dhe ri e ben bejne Mos te shkosh ketejne.
Ha! tek bej keshtuze, Hop! te shoh ketuze! Ha! tek ben ashtuze, Hop! buze-per-buze.
Pa me puth nje here, Pa te puth dy here, Pa me puth tri here, Te puth tridhjet here,
Uf! moj zemre-e mjere...
Zemer-lule-e-vere, Gas-e-vrer-perhere, Zemer-kopsht-me-ere, Zemera-sketere. | |
| Durimi
Tashi me gas, tashi me lot, Tashi dhe nj'here, Duro durimin si per-mot E si perher.
Mendo mendimin zemerak, Ndaj vjen te sjelle Sa leu e zjeu e shfreu me gjak Ne zemer felle;
Sa pati shkrire aq embelsi Dyke kenduar, E vaj e zi e shkrumb e hi Te pambaruar;
Dyke perflakur plot me gas, Plot afsh te ndritur, Nje mall te math qe me vjen pas, Kujtim-zhuritur;
Vjen ku perplaset permi dhé, Ner ulerime, e greminuar si rrufe, Kjo jeta ime;
Ku mban shtergaten me sa mund, Dhe kesaj radhe, E hapur krejt, gjer mu ne fund, Ah plag'e madhe;
Fund e gjehene e ang i zi, Jete pas jete, Yll-dashuri! Hon-lemeri Qe mbaj me vete!
Edhe mendoj mendim me lot, Me pervelime, Duroj durim te mbushur plot Me zemren t'ime. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:52 pm | |
| Gremina
Ti sot as qesh as qan, Ri larg e qete. Ne shpirtin t'end ti mban Nje faj per jete.
Nje dashuri me gas, Sic fryri era, E zure shpejt ne cas, E le perhera.
U ngrove-ashtu sa mund, As shume-as pake, S'te ndriu perdrejt ne fund E bardha flake:
Me ndriu e griu e shkriu Ah mua zjarri! U mvarresh un'i ziu MI buze varri!
E nuk me dhemb aspak Nje vdekje-e gjalle, Ndaj qava lot me gjak, Si ne perralle;
Ndaj hoqa rende-ashtu, Gjer ne gremine, Llaftaren qe me zu Per dashurine;
Per dashurine-o Zot, Qe shemb nje burre, Qe s'e pat ndjere dot Gruaja kurre;
Qe lind e ndritur krejt, Bukuriplote! Me driten drejt-per-drejt Nga drita jote!
Qe qesh e qan e zjen, E s'jep te qete, E zjen e bren e shfren, E s'vdes perjete.
Prej cdo gazi-e hidherimi
Prej cdo gazi-e hidherimi Mbetet pas vetem kujtimi.
Ah! dh'i shkreti-mallengjimi. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:53 pm | |
| Lodra e dashurisë
Kërkova Lumturinë, Gjer më sot, Gjith më të kot.
Shijova Cupërinë, Një mot. Me shpirtin plot.
Kullova Djalërinë Me lot, Që s’thahen dot.
Kuptova Dashurinë Që lot – Kur shemb! o Zot! | |
| Kujtimi
Edhe në mungove, Edhe në ndryshove, Edhe në dredhove, Në më gjarpërove:
Kujt j-a dhè mungimin? Kujt ja dhè ndryshimin? Kujt j-a dhe dredhimin? Kuja gjarpërimin?
Mungime-e ndryshime, Mungime-e dredhime, Dh’ato gjarpërime- Hon për zemrën t’ime.
Zemr’ e mall i parë, Zemërëz’ e vrarë Kujton dyke qarë, Pushton me llaftarë Lulen e pavdarë, Trupin e pangarë.
Pa ri pshoj qetuar Dyke ëndëruar Ndaj po puth nër duar- Si ndaj koh’ e shkuar-
Fort i dëshëruar, Fort i dhëmshëruar, Fort i lumtëruar, Ballin dritë-qëruar Syrin qjell-kulluar, Gjirin-vajzëruar, Trupin-qumështuar | |
| Dëgjimi i zemrës
Kur të më kujtosh, Kur të vish të shkosh, Kur të shkosh këtejza pranë Që të çmallërosh-
Ç’po dëgjon kur shkon? Kur vjen e përgjon? Ç’përgjon zemra në kët’anë- Fund në këtë hon?
Zemra jote sot, Zemra jote mot, sot e mot në ç’mallërime Zemra që s’fle dot-
Seç të ndjen këtaj, Seç të ndjen pastaj, Seç dëgjon ndaj vetes s’ime (Si ndaj vet’e saj):
Mall e vrer që mbaj- Qaj, moj zemër, qaj.
Vrer e mall që flas- Plas, moj zemër, plas. | |
| Ku vemi shpesh
Në zemër t’ënde vetëm unë, Në zemër t’ime vetëm ti, dhe jashtë bota fjalëtare, Dhe jashtë syri plot zili.
Dh’ashtu filluam përngahera Një vetësi plot ëmbëlsi, Të mos na shohë syr’i botës, Mos na zemrosh, moj njerëzi.
Dhe ikm’ e ikmë gjith-me largë, Dyke kërkuar pak liri, Që me t’u ndezur flak’e ditës, Gjer më të mugëtit të zi;
Gjer në mesnatë-e pasmesnate, Oh! E pangopur e arrati! Un’ hijerënd’ e mvrerësuar, Ti buzëndritur në stoli.
Nër ato male shtat-mëdhaja, Nër ata pyje me fshehtësi, N’ato mburima lozonjare, N’ata shkëmbenj plot llaftari;
Ku fryn nje erë pastërtije, E vetëtin një bukuri, E ritet malli posi deti, E ndizet zemëra në gji;
Ku nuku duket asnjeri, Ku vemi shpesh veç un’e ti Ku djeg si zjarr, moj dashuri! Ku ndrin si yll, moj perendi! | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:54 pm | |
| Ku shtrohet vala ...
(ROMANCE)
Ku shtrohet vala përmi zall E fryn një këng’ e pakuptuar, Të pashë, motër, plot me mall, më pe me shpirt të llaftaruar.
Q’aherë silleshim me nge Gjith vet-i dytë, vet’e dytë... Dh’i shtinja sytë gjith përdhe- Gjithë përdhe m’i shtinje sytë...
Po me t’u ndarë vet e vet, Më s’kishim turp që s’kishte fjalë... Na ritej malli posi det, Posi një det që vjen me valë:
E prapë silleshim me nge Gjith vet-i dytë, vet-e dytë; E prapë sytë gjith përdhe, Gjithë përdhe pikonin sytë.
Q’aherë qamë plot me mall Atë vështrimin e kaluar, Ku shtrohet vala përmi zall E fryn një këng’ e pakuptuar.
Se kish kuptim që s’i kish kuptim, Kuptim’i fellë-i mallit t’onë; Se malli jon’ish zotërim, Qe robëron përgjithëmonë;
Se s’dashuronja-as un’ as ti, Po dashuronte dashurija: Një dashuri – një fshehtësi M’e fshehur sesa fshehtësija. | |
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci Fri Feb 18, 2011 4:54 pm | |
| Syt’ e tu vetëtimtarët
Syt’e tu, vetëtimtarët, i mbulon pluhur i zi. Syt’e tu vetëtimtarët ndezin yj mi vala detesh. Me vështrim të perënduar, kaq hirplotë ti më mbetesh Si t’i fshesh qipall’e rëndë të paçmuarat stoli.
Kur i pash’oh! Në nat’helmi, hën’e largë-ish derdhur n’ar. Kur i pashë në nat’helmi, ar i derdhur m’u bëj zija: M’u bë gas ndaj fërfëllonte vgjeri-i shenjt’ hijen e tija: Mi shtrat fletë sapo shtruar...na shij qjelli zilitar...
Syt’e tu- enigm’ e kohës; syt’ e tu-çudi pa çmim; Syt’e tu- çkëlqim gazmuar i skëterrës dhemshurishte. Kish durim yll’ i zhuritur, yll me zjarr durimi kishte, Që krijoj kaq dritë djelli, që mbaroj kaq dëshërim.
Syt’e tu vetëtimtarët, sillen qark gjerakorisht. Syt’e tu vetëtimtarët ëndërojne-aq të qetuar. Ndaj shtron hijen vgjeri-i shentë kur i putha-i llaftaruar, Syt’e tu vetëtimtarët buzëqeshnë dhemshurisht. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Lasgush Poradeci | |
| |
| | | | Lasgush Poradeci | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |
|