Mjeksia-Grup
Faliminderit per viziten!

Nese keni deshire qe te i lexoni te gjitha seksionet e forumit ju sygjerojm qe te regjistroheni, seksionet te cilat nuk mund te i leconi pa u regjistruar jane: Prodhime Tona, Libra Shqipë, Libra te huaj, Seminare Mjeksore, Teste te Provimeve etj. Andaj behu pjese e jona, regjistrimi juaj ndihm per dike.

Me rrespekt Saffi i M-G


Www.Mjeksia-Grup.tk
Www.Mjeksia-Grup.com
Www.Mjeksia-Grup.yforum.bizMjeksia-Grup
Faliminderit per viziten!

Nese keni deshire qe te i lexoni te gjitha seksionet e forumit ju sygjerojm qe te regjistroheni, seksionet te cilat nuk mund te i leconi pa u regjistruar jane: Prodhime Tona, Libra Shqipë, Libra te huaj, Seminare Mjeksore, Teste te Provimeve etj. Andaj behu pjese e jona, regjistrimi juaj ndihm per dike.

Me rrespekt Saffi i M-G


Www.Mjeksia-Grup.tk
Www.Mjeksia-Grup.com
Www.Mjeksia-Grup.yforum.bizMjeksia-Grup
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Mjeksia-Grup


 

 Geography

Shko poshtë 
AutoriMesazh
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:34 pm

Gjeografia (nga greke γεωγραφία - geographia, lit. "Tokë
përshkruajnë-shkruajnë" [1]) është studimi i Tokës dhe tokave të saj,
karakteristika, banorë, dhe fenomenet. [2] Një përkthim i
fjalëpërfjalshëm do të ishte "për të përshkruar apo shkruani rreth e
Tokës ". Personi i parë për të përdorur fjalën "gjeografi" ishte
Eratosthenes (276-194 BC). Katër tradita historike në hulumtimet
gjeografike janë analiza hapësinore e fenomeneve natyrore dhe njerëzore
(gjeografisë si një studim i shpërndarjes), studimet e zonës (vendet dhe
rajonet), studimi i marrëdhënieve burrë-tokë, dhe kërkimore në shkencat
e tokës. [3] Megjithatë, moderne gjeografia është një disiplinë që
përfshin të gjitha-se mbi të gjitha kërkon të kuptuarit e Tokës dhe të
gjitha të drejtat e njeriut dhe kompleksitetin natyror - jo vetëm aty ku
janë objektet, por se si ata kanë ndryshuar dhe që do të vijnë. Si "ura
midis njeriut dhe shkencat fizike," gjeografia është i ndarë në dy
degët kryesore - të njeriut dhe gjeografia gjeografi fizike
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:34 pm

Hyrje

Tradicionalisht, geographers kanë qenë të shikuara të njëjtën mënyrë si
dhe njerëzit që cartographers studim vend emra dhe numra. Edhe pse shumë
geographers janë të trajnuar në toponymy dhe cartology, kjo nuk është
preokupimi i tyre kryesor. Geographers studjuar hapësinor i kësaj bote
dhe shpërndarjen e fenomeneve, proceseve dhe të shfaqë si dhe
ndërveprimin e njerëzve dhe mjedisin e tyre. [6] Si hapësirë dhe vend të
ndikojë një sërë temash të tilla si ekonomi, shëndetin, klima, bimëve
dhe të kafshëve, gjeografia është tepër ndërdisiplinore.
"I thjeshtë emrat e vendeve nuk janë të gjeografisë ... ... dinë
përmendsh tërë një gazetar të plotë prej tyre nuk do të, në vetvete,
përbën një gjeograf askujt. Gjeografia e ka më të larta se sa kjo ka për
qëllim: ajo kërkon të klasifikojnë dukuritë (njësoj të natyrshme dhe
politike të botës, për aq kohë sa ai e trajton kjo e fundit), për të
krahasuar, të flas në përgjithësi, për të ascend nga shkakton efekte të,
dhe, në duke bërë kështu, për të ndjekur e madhe e ligjeve të natyrës
dhe të shënojë ndikimet e tyre mbi njeriun. Ky është 'një përshkrim të
world'-se është Gjeografi. Në një fjalë është një Gjeografi-Shkencë një
gjë nuk e thjeshtë, por emrat e argumentit dhe arsye, dhe të shkaktojë
efekt. "

- William Hughes, 1863 [7]

Gjeografia si një disiplinë mund të ndahen gjerësisht në dy fusha
kryesore sub: njeriut gjeografisë dhe gjeografi fizike. Ish fokusohet
kryesisht në mjedisin e ndërtuar dhe si hapësirë është e krijuar, e parë
dhe të drejtuara nga njerëzit, si dhe e njerëzve të kenë ndikim në
hapësirë ata zënë. Ky i fundit shqyrton mjedisit natyror dhe si e
klimës, bimësisë & jetës, tokës, ujit, dhe janë prodhuar landforms
dhe bashkëveprojnë. [8] Si rezultat i të dy subfields duke përdorur
qasje të ndryshme një i tretë ka dalë në terren, i cili është gjeografia
e mjedisit. Mjedisit gjeografi fizike dhe njerëzore kombinon
gjeografinë dhe shikon në ndërveprime në mes të njerëzve dhe mjedisi
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:37 pm

Degėt e gjeografisë

Gjeografi fizike (ose physiogeography) fokusohet në gjeografi si një shkencë e Tokës. Ai synon të kuptojë lithosphere fizik, avull uji në atmosferë, atmosfera, pedosphere, global dhe modelet e florës dhe faunës (biosferë). Gjeografi fizike mund të jetë i ndarë në kategori të gjera në vijim:

Geography 96px-L%C3%ADnea_de_Wallace
BiogeographyGeography 96px-Cyclone_Catarina_from_the_ISS_on_March_26_2004
Klimatologji & paleoclimatology


Geography 96px-90_mile_beach
Bregdetare gjeografi


Geography 96px-Gavin_Plant
Env. geog. & Menaxhimit

Geography 96px-Meridian_convergence_and_spehrical_excess
Gjeodezi
Geography 96px-Receding_glacier-en.svg
Glaciology


Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:38 pm

Geography 96px-Soil_profile
Pedology

Geography Pangea_animation_03
Palaeogeography


Geography 96px-Milankovitch_Variations_sv
Katërsor shkencëMbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:40 pm

Gjeografia e Njeriut

Gjeografia e njeriut është një degë të gjeografisë që përqendrohet në
studimin e modeleve dhe proceseve që formën e njeriut ndërveprim me
mjedise të ndryshme. Ajo përfshin të njeriut, politike, kulturore,
sociale, ekonomike dhe aspekte. Ndërsa të mëdha e të drejtave të njeriut
të përqëndrohet gjeografi fizike nuk është e peizazhit të Tokës (shih
gjeografi fizike), ajo nuk është e mundur për të diskutuar të njeriut pa
iu referuar gjeografi fizike peizazhit në të cilën aktivitetet
njerëzore janë duke u luajtur jashtë, gjeografisë dhe mjedisore është
dalin si një lidhje në mes të dy. Gjeografia e njeriut mund të jetë i
ndarë në shumë kategori të gjera, të tilla si:

Geography 96px-Qichwa_conchucos_01
Kulturore gjeografi

Geography 96px-Pepsi_in_India
Zhvillimi gjeografi

Geography 96px-Christaller_model_1
Gjeografia ekonomike

Geography 96px-Star_of_life.svg
Gjeografia e Shëndetësisë

Geography 96px-British_Empire_1897
Historik & Time geog.

Geography 96px-UN_General_Assembly
Politike geog. & Gjeopolitikės
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:42 pm

Geography 96px-Pyramide_Comores
Pop. geog. or Demography

Geography 96px-RERParisVision2025
Transportation geography

Geography 96px-Tourists-2-x
Tourism geography

Geography 96px-New-York-Jan2005
Gjeografia urbane
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:42 pm

Gjeografia e Mjedisit

Gjeografia e Mjedisit
është dega e gjeografisë që përshkruan hapësinor aspektet e ndërveprime
midis njerëzve dhe të botës natyrore. Ajo kërkon një mirëkuptim të
tradicional të aspekteve fizike dhe njerëzore të gjeografisë, si dhe
mënyra në të cilat shoqëritë e njeriut conceptualize mjedisin.

Gjeografia e Mjedisit është shfaqur si një urë ndërmjet njeriut dhe
gjeografi fizike si rezultat i rritjes së specializimin e të dy
nën-fushat. Për më tepër, si marrëdhënien e njeriut me mjedisin ka
ndryshuar si rezultat i ndryshimeve teknologjike globalizimit dhe një
qasje të re ishte e nevojshme për të kuptuar ndryshimin dhe
marrëdhënieve dinamike. Shembuj të kërkimit shkencor në fushat e
mjedisit gjeografi përfshijnë menaxhimin e emergjencës, menaxhimin e
mjedisit, qëndrueshmëria, politike dhe ekologjinë.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:42 pm

Geomatics

Geomatics
është një degë të gjeografisë që ka dalë qysh prej revolucionit sasiore
në gjeografinë në mes 1950s. Geomatics përfshin përdorimin e përdorur
teknika tradicionale hapësinore në kartografi dhe topografi dhe zbatimin
e tyre në kompjuter. Geomatics është bërë një fushë të gjerë me shumë
disiplina të tjera duke përdorur teknika të tilla si të largëta sensing
dhe GIS. Geomatics gjithashtu ka çuar në një revitalizimin e disa
departamenteve gjeografi sidomos në Amerikën Veriore, ku kishte një
objekt në rënie gjatë viteve 1950 e statusit.

Geomatics përfshin një fushë të madhe të përfshirë fushat hapësinore me
analiza, të tilla si kartografi, sistemet e informacionit gjeografik
(GIS), Remote sensing, dhe sistemeve të pozicionimit global (GPS).
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:43 pm

Gjeografi rajonale

Gjeografi rajonale është një degë të studimeve të gjeografisë se rajone
të të gjitha vlerave nëpër Tokë. Ajo ka një karakter deskriptiv
mbizotërues. Synimi kryesor është të kuptojnë apo e define uniqueness
ose karakterin e një rajon të veçantë i cili përbëhet nga natyrore, si
dhe elementët e njeriut. Kujdes është gjithashtu për të paguar
regionalization që mbulon duhur teknikat e hapësirës caktim i kufijve në
rajon.

Gjeografi rajonale është konsideruar gjithashtu si një qasje të caktuara
për të studiuar në shkencat gjeografike (i ngjashëm me sasiore apo
kritike geographies, për më shumë informacion shih Historia e
gjeografisë).
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:43 pm

Related fields

* Planifikim urban, rajonale e planifikimit hapësinor dhe planifikimit:
përdorimin e shkencës së gjeografisë për të ndihmuar në përcaktimin se
sa për të zhvilluar (apo jo zhvilluar) në tokë për të përmbushur
kriteret e veçanta, të tilla si siguria, bukurinë, mundësitë ekonomike,
ruajtjen e ndërtuar apo natyrore trashëgimisë, dhe kështu me radhë. E
planifikimit të qyteteve, qyteteve, dhe zonat rurale mund të shihen si
aplikohet gjeografia.

* Rajonale shkencë: Në vitet 1950 e shkencës lëvizjes rajonal i kryesuar
nga Walter Isard u ngrit, më shumë të sigurojë një bazë analitike dhe
sasior në pyetje gjeografike, në dallim nga përshkruese tendencat e
programeve tradicionale gjeografia. Rajonale të shkencës në përbërje të
trupit në të cilat njohuri dimensionit hapësinor luan një rol themelor,
të tilla si ekonomisë rajonale, menaxhimin e burimeve, lokacioni teori,
planifikimit urban dhe rajonale, transportit dhe komunikacionit,
gjeografia e njeriut, popullata e shpërndarjes, peizazhore ekologjisë,
dhe të cilësisë mjedisore.

* Ndërplanetar Shkenca: Ndërsa disiplinimin e gjeografisë normalisht
është i shqetësuar me e Tokës, termi mund të jetë gjithashtu
jozyrtarisht përdoret për të përshkruar studimin e botëve të tjera, të
tilla si planets e Sistemit diellore dhe madje edhe më gjerë. Studimi i
sistemeve më të mëdha se në tokë vetë zakonisht është pjesë e Astronomi
ose kozmologji. Studimi i të tjera planets është quajtur zakonisht
planetare shkencës. Alternative terma të tilla si Areology (studimi i
Mars) kanë qenë të propozuar, por nuk janë përdorur gjerësisht.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:43 pm

Gjeografike teknikat

Si hapësinor interrelationships janë të rëndësishme për këtë jep një
vështrim të përgjithshëm të shkencës, hartat janë një mjet kyç. Klasike
kartografi është bashkuar me një qasje më moderne të analizës
gjeografike, computer bazë sistemet e informacionit gjeografik (GIS).

Në studimin e tyre, përdorimin geographers katër qasjeve të ndërlidhura:

* Sistematike - Grupet e njohurive gjeografike në kategori sipas fushave të cilat mund të hulumtohen globalisht.
* Rajonal - shqyrton sistematike për marrëdhëniet në mes të kategorive të veçanta të një rajoni apo lokacioni në planetin.
* Përshkruese - Simply specifikon karakteristikat dhe lokacionet e popullsive.
* Analitik - pse kërkon gjejmë tiparet dhe popullsive në një zonë të veçantë gjeografike.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:43 pm

Kartografi

Kartografi studimeve përfaqësimin e sipërfaqes së Tokës me simbole
abstrakte (Harta e bën). Megjithëse të tjera të gjeografisë
subdisciplines mbështeten në hartat për paraqitjen e analizave të tyre,
duke e bërë aktuale e hartave është mjaft abstrakte të konsiderohet më
vete. Kartografi është rritur nga një koleksion në teknikat e hartimit
të një aktuale shkencës.

Cartographers duhet të mësojnë njohës ergonomi psikologjisë dhe për të
kuptuar cili përcjellë informacion në lidhje me simbolet e Tokës që në
mënyrë më efektive, dhe të sjelljes të psikologjisë bind lexuesit e tyre
për të vepruar harta të informacionit. Ata duhet të mësojnë në mënyrë
të drejtë dhe gjeodezi matematikë të avancuar për të kuptuar se si
formën e Tokës ndikon në hartë shtrembërim e simboleve të projektuara në
një nivel tjetër banesë sipërfaqe për shqyrtim. Ajo mund të thuhet, pa
shumë kundërshtime, kartografi që është farë nga e cila më të mëdha
fushën e gjeografisë u rrit. Shumica geographers do përmendin fëmijërinë
një magjepsje me harta si një shenjë e hershme se ata do të përfundojnë
në këtë fushë.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:44 pm

Sistemet e informacionit gjeografik

Geographic information systems (GIS) deal with the storage of
information about the Earth for automatic retrieval by a computer, in an
accurate manner appropriate to the information's purpose. In addition
to all of the other subdisciplines of geography, GIS specialists must
understand computer science and database systems. GIS has revolutionized
the field of cartography; nearly all mapmaking is now done with the
assistance of some form of GIS software. GIS also refers to the science
of using GIS software and GIS techniques to represent, analyze and
predict spatial relationships. In this context, GIS stands for
Geographic Information Science.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:44 pm

Remote sensing

Remote sensing mund të përkufizohet si e artit dhe shkencës të marrë
informacion në lidhje me karakteristikat e Tokës nga matjet e bërë në
një distancë. Remotely ndjen dhënave vjen në shumë forma të tilla si
imazhet satelitore, ajrore të fotografisë dhe të dhënave të marra nga
anë-mbajtur sensors. Geographers përdorimin remotely ndjen gjithnjë e më
shumë të dhëna për të marrë informacion në lidhje me sipërfaqen e tokës
së Tokës, oqean dhe atmosferë për shkak se: a) furnizimin me
informacion objektiv në një shumëllojshmëri të hapësinor peshore (lokale
të globale), b) jep një pamje të jep një vështrim të përgjithshëm
fushën e interesit, c) lejon qasje të largët dhe / ose i paarritshëm
sites, d) jep informacion fantazme jashtë pjesa e dukshme e spektrit
electromagnetic, dhe e) se si e lehtëson studime features / fusha të
ndryshojë me kalimin e kohës. Remotely ndjen dhënat mund të jenë të
analizohet në mënyrë të pavarur ose të, ose në lidhje me, shtresa të
tjera të të dhënave dixhitale (p.sh., në një Sistem Informativ
Gjeografik).
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:44 pm

Gjeografik metodave cilësore

Gjeografike metoda kualitative, apo ethnographical; teknikat e kërkimit
shkencor, janë përdorur nga geographers njeriut. Në gjeografinë
kulturore ka një traditë të punësuar cilësore kërkimore edhe teknikat e
përdorura në antropologji dhe sociologji. Pjesëmarrës dhe vëzhgues në
thellësi të njeriut geographers japin intervista kualitative me të
dhëna.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
dr.FjoollaaH™
WebMaster
WebMaster
dr.FjoollaaH™


<b>Postime</b> Postime : 9044

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitimeFri Jun 03, 2011 12:45 pm

Historia e gjeografisë

E ideve të Anaximander e Miletus (c. 610 BC-c. 545 BC), i konsideruar
nga më vonë greke shkrimtarëve të jetë e vërtetë themeluesit të
gjeografisë, vijnë tek ne nëpërmjet fragmenteve të cituar nga
pasardhësve të tij. Anaximander është kredituar me shpikjen e gnomon, të
thjeshta ende greke instrument efikas që lejoi të herët matjen e
Gjerësi. Thales, Anaximander është gjithashtu i veshën me parashikim të
eclipses. Themelet e gjeografisë mund të gjurmohen të kulturave të
lashta, të tilla si të lashta, mesjetare, dhe në fillim të moderne
kineze. Grekët, të cilët ishin të parë për të shqyrtuar gjeografisë si
art dhe shkencë, e arritur këtë nëpërmjet kartografi, Filozofi, dhe
Letërsi, Matematikë, ose përmes. Ka disa debat se kush ishte personi i
parë që pohojnë se e Tokës është sferik në formë, me kredi ose do të
Parmenides ose Pythagoras. Anaxagoras ishte në gjendje të demonstrojnë
se profilin e Tokës ishte rrethor me shpjegimin eclipses. Megjithatë, ai
ende e Tokës që besonin se ishte një banesë disk, ashtu si edhe shumica
e tij contemporaries. Një nga vlerësimet e para të rrezja e Tokës është
bërë nga Eratosthenes. [9]

E para rigoroz dhe sistemit të Gjerësi Gjatësi lines ka meritën të
Hipparchus. Ai i gjashtëdhjetë të punësuar një sistem që u rrjedhin nga
Babylonian matematikë. I paraleleve dhe meridians u nën-ndahet në 360 °,
me çdo shkallë më tej ndahen 60 '(minuta). Për të matur Gjatësi në
vendndodhje të ndryshme të Tokës, sugjeroi ai eclipses duke përdorur për
të përcaktuar relative diferenca në kohë. [10] e gjera mapping nga
romakët si ato tokat e reja hulumtohen më vonë do të sigurojë një nivel
të lartë për informacion të detajuar për të ndërtuar Ptolemy atlaset .
Ai zgjeruar punën e Hipparchus, duke përdorur një sistem të rrjetit të
tij harta dhe miratimin e një gjatësi prej 56,5 kilometra për një
shkallë. [11]

Nga 3. Shekullin e këtej, kineze metodat e studimit gjeografike dhe
shkrimi i gjeografike literaturë u bë shumë më komplekse sesa ajo që
është gjetur në Evropë në atë kohë (deri në shekullin e 13). [12]
Chinese geographers si Liu Një, PEI Xiu, Jia Dan, Shen Kuo, Fan Chengda,
Zhou Daguan, dhe Xu Xiake ka shkruajtur treatises e rëndësishme, por
nga e 17-të shekullit, ideve dhe metodave të përparuara perëndimore të
stilit gjeografi ishin miratuar në Kinë.

Gjatë mesjetës, nga rënia e perandorisë romake e çoi në një ndryshim në
evoluimin e gjeografisë nga Europa për të botës islamike. [12] musliman
geographers si Muhammed al-Idrisi prodhuar botë harta të hollësishme (të
tilla si Tabula Rogeriana), ndërsa geographers të tjera të tilla si
Yaqut al-Hamawi, Abu Rayhan Biruni, Ibn Battuta dhe Ibn Khaldun dhënë
llogari e detajuar e tyre journeys dhe gjeografisë nga rajonet ata
vizituan. Gjeograf turk, Mahmud al-Kashgari tërhoqi një botë në një
hartë baza gjuhësore, dhe më vonë në mënyrë bënë Piri Reis (Piri Reis
hartë). Më tej, studiuesit islamikë të përkthyera dhe të interpretohet
më parë vepra të romakët dhe grekët dhe themeluar Dhoma e sheriatin në
Bagdad për këtë qëllim. [13] Abu Zayd al-Balkhī, fillimisht nga Balkh,
themeloi "Balkhī shkollës" në hartimin e kësaj bote Bagdad. [14] Suhrāb,
një fund të shekullit të dhjetë muslimanë gjeograf, një libër i
shoqëruar Koordinatat gjeografike me udhëzime për të bërë një hartë
drejtkëndor botë, me equirectangular projeksion apo cilindrik
baraslarguar projeksionit. [14] Në fillim të shekullit të 11, Avicenna
hypothesized mbi gjeologjike shkaqet e maleve në librin e shërimit
(1027).

Abu Rayhan Biruni (976-1048) së pari e përshkroi një polare
equi-azimuthal baraslarguar projeksion i qiellor sferë. [15] Ai ishte
konsideruar si më të aftë, kur ai erdhi në qytetet e hartës dhe matja e
distanca midis tyre, të cilën ai e bëri për shumë qytete në Lindjen e
Mesme dhe nënkontinenti indian. Ai shpesh e kombinuar lexime astronomike
dhe matematikore equations, në mënyrë për të zhvilluar metoda të
pin-treguar vende nga regjistrimi i gradë gjerësi dhe gjatësi. Ai
gjithashtu zhvilluar teknika të ngjashme, kur ai erdhi në matjen e lart e
maleve, thellësitë e luginave, dhe hapësirë e horizont. Ai diskutoi
gjithashtu të njeriut dhe të gjeografisë habitability planetare e Tokës.
Ai hypothesized se afërsisht një të katërtën e sipërfaqes së Tokës
është i banueshëm nga njerëzit. [16] Ai gjithashtu llogaritur Gjerësi e
Kath, Khwarezm, duke përdorur lartësi maksimale e Diellit, dhe zgjidhet
një kompleks geodesic ekuacion në mënyrë të saktë llogaritje e Tokës e
qark , të cilat ishin të afërt me vlerat moderne të Tokës e qark. [17]
[18] e tij e vlerësojnë 6339,9 km për rrezja e Tokës ishte vetëm 16,8 km
më pak se vlera e moderne 6356,7 km. Në ndryshim nga paraardhësit e tij
që matet e Tokës e qark sighting nga dielli njëkohësisht nga dy vende
të ndryshme, al-Biruni zhvilluar një metodë e re e përdorimit të
trigonometrik Llogaritjet bazuar në kënd të qartë midis një mal i lartë
dhe i cili dha më të sakta matjet e Tokës e qark dhe e bëri të mundur që
ajo të të matet me një person nga një lokacion të vetëm. [19] Ai
gjithashtu ka publikuar një studim i hartės projeksionet, kartografi, i
cili përfshinte një metodë për projektimin e një hemisferë të një
avioni. [20]
Vetë portret i Alexander von Humboldt, një nga pionierët e hershëm të gjeografisë

The European Age of Discovery gjatë 16 dhe 17. Shekuj, ku shumë tokave
të reja u zbuluan dhe nga llogaritë Evropian explorers si Christopher
Columbus, Marco Polo dhe James Cook, ringjalli një dëshirë për të dy të
sakta gjeografike detaje, dhe më shumë teorike themele të forta në
Evropë . [citim nevojshme]

E 18 dhe 19. Shekuj ishin të gjeografisë herë kur u bë e njohur si një
disiplinë akademike diskret dhe u bë pjesë e një planprogrami tipike
universitare në Evropë (sidomos në Paris dhe Berlin). Zhvillimi i shumë
shoqërive gjeografike gjithashtu kanë ndodhur gjatë shekullit të 19-të
me themelet e société de Géographie në 1821, [21] gjeografike Shoqëria
Mbretërore në 1830, [22] rusisht gjeografike Shoqërisë në 1845, [23]
amerikane gjeografike Shoqërisë në 1851 , [24] dhe National Geographic
Shoqërisë në 1888. [25] Ndikimi i Immanuel Kant, Alexander von Humboldt,
Carl Ritter dhe Pali Vidal de la Blache mund të shihet si një pikë
kthese në gjeografi nga një filozofi të një lëndë akademike .

Gjatë dy shekujve të përparime në teknologji të tilla si kompjuterat,
kanë çuar në zhvillimin e geomatics dhe praktikat e reja të tilla si
vëzhgues dhe pjesëmarrës duke u përfshirë në geostatistics gjeografia e
portofolit të mjeteve. Në perëndim gjatë shekullit të 20, në
disiplinimin e gjeografisë shkuan përmes katër fazave të mëdha:
mjedisore determinizëm, gjeografi rajonale, sasiore revolucion,
gjeografisë dhe kritike. Ndërdisiplinore lidhje e fortë ndërmjet
gjeografisë dhe shkencat e gjeologjisë dhe botanikë, si dhe ekonomi,
sociologji dhe demografike gjithashtu kanë rritur në masë të madhe
sidomos si rezultat i Sistemit të Shkencës e Tokës që kërkon të
kuptuarit e botës në një holistik pikëpamje.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
http://www.mjeksia-grup.tk
Sponsored content

Geography Empty
MesazhTitulli: Re: Geography    Geography I_icon_minitime

Mbrapsht në krye Shko poshtë
 
Geography
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Mjeksia-Grup :: Kendi i Shkencave egzakte :: Gjeografi & Gjeologji-
Kërce tek: