| Mjeksia-Grup
| Përrallëza për fëmijë të vegjël | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
BeLti Anëtarë i MG
Postime : 1065
| Titulli: Re: Përrallëza për fëmijë të vegjël Fri Oct 29, 2010 8:50 am | |
| Plaku dhe vdekja
Njëherë një plak preu një dru në pyll dhe, i ngarkuar, u nis në një rrugë të gjatë. I lodhur nga rruga, e lëshoi barrën dhe filloi të thërrasë vdekjen. Kur ia mbërrijti vdekja dhe e pyeti se pse e kishte thirrue, plaku iu përgjegj: Për të më ndihmuar që të çoj barrën. Përrallëza tregon se çdo njeri don të jetojë, edhe sikur të mos jetë i lumtur. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Fshatari dhe gjarpëri
Një gjarpër që jetonte në pragun e shtëpisë së një fshatari, doli një ditë dhe e kafshoi për vdekje djalin e tij. Prandaj fshatari u hidhërua së tepërmi, rrëmbeu sëpatën, erdhi te bira dhe e priti aty që t'i binte menjëherë posa të dilte. Kur gjarpëri nxori kryet, ai iu vërsul me sëpatë. Por i shkoi kot dhe çau gurin që ishte pranë birës së tij. Më vonë e thirri gjarpërin me të butë pët t'u pajtuar. Mirëpo gjarpëri iu përgjegj: As unë nuk mund të besoj ty deri sa shoh gurin e çarë, as ti mua deri sa sheh varrin e djalit tënd. Përrallëza tregon se armiqësia e madhe nuk harrohet lehtë. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Gjarpëri dhe shqiponja
Ranë një herë në grindje gjarpëri dhe shqiponja dhe ia nisën luftës kundër njëri-tjetrit. Gjarpëri iu mbështoll shqiponjës rreth trupit dhe e shtrëngoi. Një fshatar e pa këtë, e zgjidhi dhe e liroi shqiponjën prej gjarpërit. Gjarpëri u zemërua dhe lëshoi helm në pijen e shpëtimtarit të shqiponjës. Kur fhatari deshi të pijë, fluturoi shqiponja dhe ia rrëxoi fshatarit gotën prej dore. Mirëbërësit i pret mirënjohja.
| |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Udhëtari dhe gjarpëri helmues
Një udhëtar, duke udhëtuar dimrit, pa rrugës një gjarpër të ngrirë. I erdhi keq për të, prandaj e mori, e futi në gji dhe u përpoq ta nxejë. Deri sa ishte i trulluar nga të ftohtit, gjarpëri heshte, por kur u nxe dhe u ngjall, e kafshoi në bark. Kur fshatari e pa veten se do të vdiste, tha: Mirë ma bëri. Pse e shpëtova gjarpërin që ishte duke ngordhur dhe që duhet ta mbysja të gjallë? Përrallëza tregon se të këqinjtë nuk e kthejnë mirëbërësinë, por edhe mirëbërësve u bëjnë keq. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Fshatari dhe djemt e tij
Kur një fshatar, ishte duke vdekur, dëshiroi që djemtë e tij të mësohen që të punojnë tokën. Prandaj i thirri e u tha: Fëmijët e mi, unë tanimë po shkoj prej kësaj bote, e ju do të jeni të lumtur e të pasur në qoftë se gjeni atë që është e fshehur në vreshtën tonë. Fëmijët e tij menduan se diku atje në arë do të jetë futur thesari. Prandaj, pas vdekjes së të atit, rrëmihën tërë tokën rreth trungjve të hardhive, por thesarin nuk e gjetën. Mirëpo vreshta e punuar mirë, u solli atë vit fryt të mirë e të bollshëm. Përrallëza tregon se puna për njerëzit është thesari më i çmueshëm. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Fshatari, fëmija dhe stërqokat
Ishte koha e të mbjellurave. Një fshatar mbolli grurë dhe e ruante duke ndejtur në këmbë. Ndërkohë mbërritën fluturimthi tufa të panumërta stërqokash të zeza kërkëllihëse, e së bashku me to edhe garguj që hanin farët. Me fshatarin ishte edhe djali i tij me hobë të zbrazët. Gargujt, sipas zakonit. Përgjonin dhe në qoftë se fshatari në atë çast kërkonte hobenë, iknin para se ta merrte. Mirëpo fshatari mendoi që t'i mashtronte ndryshe. Prandaj filloi ta mësojë fëmijën duke i thëne: Djali im, duhet ta mashtrojmë me mjeshtëri tufën e zogjve. Pra, kur të mbërrinë zogjët, unë do të kërkoj bukë, por ti mos më jep bukë, por hobenë. Ia mbërritën gargujt dhe e mbuluan tokën. Fshatari këkroi bukë sikurse u mor vesh me djalin. Zogjtë nuk ikën, kurse fëmija në vend të bukës i dha hobenë plot me gurë. Plaku shtiu njëherë dhe qëlloi një gargull në krye, tjetrin në këmbë, kurse të tretin në krah; atëherë ata filluan të ikin. Në ndërkohë u erdhën në ndihmë kojrilat dhe i pyetën se çka u ndoshi. Ata u thanë: Ikni prej fisit të prishur njerëzor, i cili ka mësuar që tjetër gjë të llomotitë e tjetër të veprojë. I tmerrshëm është fisi i atyre që përdorin mashtrimin. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Titulli: Re: Përrallëza për fëmijë të vegjël Fri Oct 29, 2010 8:51 am | |
| Djemtë e fshatit
Djemtë e një fshatari nuk shkonin mirë me njëri-tjetrin. Meqenëse i ati, edhe pas shumë vërejtjesh që u bëri, nuk mundi t'ua mbushë mendjen që të shkojnë mirë, i ra në mend dhe u dha urdhër rë t'i bijnë një tubë thuprash. Kur ata e çuan në vdne urdhërin e të atit, ua dha të tërëve me radhë tubën e u tha që ta thyejnë. Pasi ata nuk mundën ta thyejnë megjithëse përdorën tërë fuqinë e tyre, i ati e zgjidhi tubën e ua dha t'i thyenin thuprat një ng anjë. Meqenëse tani i thyen fare ehtë, ai u tha: Kështu edhe ju, fëmijët e mi, do të jeni të pamposhtur për armiqtë, në qoftë se jeni të bashkuar për gjithmonë. Në qoftë se ngrindeni, do të mposhteni lehtë prej armikut. Përrallëza tregon se njerëzit, të bashkuar, janë të fortë, kurse ë ndarë, mposhten lehtë | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Gjuetari i shpezëve
Një gjuetar shpezësh ngrehu kurthin për kojrila dhe e shikonte prej së largu se a do të zërë gjë. Kur në kurth, bashkë me kjrila ra edhe lejleku, ai vrapoi dhe e kapi bashkë me to. Kur lejleku filloi t'i lutet që të mos e vrasë, kude i thënë se jo vetëm që nuk është i dëmshëm për njerëzit, por përkundrazi është edhe i dobishëm për ta, sepse kap e zhduk gjarpërinjtë dhe rrëshqitësit e tjerë, gjuetari i tha: Megjithëse nuk je i dëmshëm për ne njerëzit, prapëseprapë e meriton dënimin, sepse je shoqëruar me të këqinjtë. Prandaj, edhe ne njerëzit duhet t'i shmangemi shoqërimit me të këqinjtë, që të mos duket se marrim pjesë në punët e tyre të këqia. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Dreri dhe luani
Një dre i etshëm erdhi tek një burim. Ndërsa ishte duke pirë ujë, vuri re në ujë hijen e vet e filloi të mburret për brirët e vet, duke parë madhësinë e bukurinë e tyre, kurse për këmbët e veta u hidhërua që i kish aq të holla e të hajthme. Derisa ende ishte duke menduar për këtë gjë, ia bëhu luani e filloi ta ndjekë. Dreri ia dha këmbëve dhe u largua mjaft prej luanit. Derisa ishte fushë pa drunj, dreri vrapoi mirë e i shpëtoi rreziku, por kur mbërrini në pyll, në një vend me drunj të dendur, brirët iu ngatërruan nëpër degët e drunjve. Dhe pasi për këtë nuk mundi të vrapojë, luani e kapi. Para se të mbaronte dreri në gojën e luanit, tha me vete: I shkreti unë! Këmbët më shpëtuan, megjithse mendova se ato do të më lënë në baltë, kurse e gjeta belanë prej brirëve, në të cilët kisha plot besim. Shpeshherë miqtë, te cilët kemi dyshim, na shpëtojnë prej rrezikut, kurse na tradhtojnë ata, te të cilët kemi besim të madh. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Borebardha edhe shtat xhuxhat
Një herë e një radhe ne një keshtjelle te bardhe jetonte një princeshe me emrin Borebardhe.
Po si për çudi kjo princeshe me zemër flori nuk ishte e lumtur aspak se na kishte një njerke si gjelat.
Njerka fare nuk e donte dhe shumë shumë e mundonte donte qe ajo te vdiste se nga bukuria e saj xheloze ishte.
Por njerka me shum u terbua kur Borebardha me një Princ u dashurua Kështu Njerka ushtarin e saj urdheroj qe Borebardhen menjeher ne mal ta ekzekutoj.
Po ja qe ushtari na kishte qenë zemër bardhe e la Borebardhen te lirë atje ne mal dhe vajza e tmerruar ne pyll vrapoj e fati te shpia e shtat xhuxhave e dërgoje.
Ou po Njerka na kishte qenë edhe shtrige e zbuloj qe Borebardha ne mal kishte ike kështu vendosi qe ta helmonte qe ajo kurr te lumtur të mos e shikonte
U vesh me rroba si varfanjake një shport me molle ne dorë e mbante Borebardhes një molle te kuqe i ofroj dhe me një herë atë e helmoj
Kur xhuxhat janë kthyer ne shtepi O Zoti i madh q'te shinin me sy e gjeten Borebardhen te shtrire pa jetë janë pikelluar te shtatë xhuxhat krejt.
Të mërzitur xhuxhat filluan te mendonin se si me Borebardhen ata te vepronin s'dinin q'te bënin s'mund ta varrosnin ne një arkivol prej xhami atë e vendosin.
Por pa pritur ne një kale te bardhe Na vjen një Princ si ne perralle me ditë te tera Borebardhen kërkonte se atë shum e dashuronte.
Kur Princi nga xhuxhat gjith historin e dëgjoj vendosi qe për herë te fundit Borebardhen ta puth e perqafoj.
Por Borebardha nga puthja u ringjall se ishte e dashuruar me princin me kale te bardhe. jetuan ata te lumtur përgjithmonë se edhe njerken xhuxhat e kishin vrar ma s'jeton. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Kësulkuqja
Na ishte një herë Një vajzë bukuroshe E sjellshme pa huqe me emrin Kësulkuqe
E si thoni ju Ne fillim duhet me ju thënë Pse emrin Kësulkuqe Asaj ja kishin lënë
Emri kaq i bukur Asaj i kishte ngel Nga shamija e kuqe qe mbante ne kokë përherë
Një ditë mami i saj Ju lut qe te gjyshja te shkoje Se ishte e sëmurë Dhe ushqim duhet ti dërgoje
Shtepija e gjyshes ishte ne pyll Atje ishte shumë mirë Mundeshe me kafshet te bisedoshe E bashke me zogjet te kendojshe
U nis Kësulkuqja e gezuar aspak pa pertuar se kur është puna për te gjyshja Gati ishte edhe për te fluturuar
E kështu ajo vraponte kerkun nuk ndalonte Se donte sa me shpejt Të gjyshaj të shkonte
Por ne një lugine atje matan ujku Kësulkuqen na e kishte pare I del para dhe e pyt ngadal ngadal Se ku po shkonte me kaq nxitim valle
E Kësulkuqja shum e sinqert I tregon ujkut hallin e vet krejt nuk e dinte se ujku ishte egersir kujtonte se ishte si ajo shumë shumë i mirë.
Dhe ujku nga sinqeriteti i Kësulkuqes perfitoj E mendja e tij keq filloj ti punoj Nisi te thur plane ne koken e tij Si Kësulkuqen e Gjyshen ti hante ai.
O Kësulkuqe moj zemër bardhe tek ai bregu ca trendafila te kuq kam pare mendo se sa shum gjyshen tanë do e gezoshe sikur do lule asaj ti t'ja dërgosh.
Dhe Kësulkuqja pa u menduar as pak Tek trandafilat ajo ka vrapuar me vrap Kështu qe ujku kohe ka fituar Dhe para Kësulkuqes te shpija e gjyshes me shkuar
Tak Tak Tak troket ujku ne dere Kush është? thërret gjyshja e mjer Jam Kësulkuqja qe te do ty shumë kam ardhë me te sjell ushqime e te kujdesem për ty unë
O Kësulkuqe sa shum je tu me gezue Unë nga krevati nuk mundem me u que Dera është e hapur veç shtyje ngadal edhe hajde me perqafo se për ty kam mall
Dhe me shpejtesi ujku brenda ka hy e gjyshja është tmerru kur e ka pa me sy edhe ai e ka hanger gjyshen pa ba një as dy
O ky ujku sa shumë grabitçar fillon e mendon si Kësulkuqen me marr rrobat e gjyshes i ka vesh ai Drejte e ne krevat ka shku është shtri
Nuk vonon shumë dhe Kësulkuqja u duke ne dere e gezuar dhe e qeshur si asnjëherë nuk ishte nevoja qe te trokiste aspak se e gjen deren hapur dhe hyn brenda me vrap
O gjyshe e dashur te lutem më me tregu pse deren hapur e ke lënë kështu? 'O Kësulkuqe moj zemër bardhe se do vish ti mendja ma ka marr'
O Gjyshe Gjyshe çfar zanit tan i ka ndodh? po me duket i eger këtë herë jo i ëmbël si perher ohh e dashura ime kam qenë shumë sëmurë nga gripi e kam se kam edhe temperatur
Bo bo po me sytë çfar te ka ndodh kështu? te jan skuq e shum te jan zmadhu mua po me duket se sjan sytë e tu jo bija ime mos u tremb me mu qe te shikoj ty mirë prandaj me jan zmadhu
Prit prit po me veshet cfar te ka gjet ty? sjan veshet e tu si te bani vaki? o zemra ime ti mos më mu trishtu se kam pas hall qe me jan rrit veshet mu qe te dëgjoj ty me mirë prandaj me jan ba ashtu
Shife shihe goja sa e shemtume te është ba ta bi një pasqyrë vetin për me e pa jo bija ime mos i qit vetit merzi se bash te gjyshja ne bark tani ke me hy
O kjo goja e ujkut e madhe kishte qane Kësulkuqjen me gjith shport brenda e ka nxane e kur barkun e mbushi mirë ai shtrihet ne krevat te gjyshes te fleje për bukuri
Por gjahtari qe po kalonte aty pran zhurma qe vinte nga shtëpia e gjyshes Shumë shumë kurjoz atë e ban cfar gripi i keq gjyshes i paska ran Po gerhet gjyshja si te ishte luan
Ai kështu vendosi qe gjyshen ta takoj mos ka ndonjë hall e duhet ta ndihmoj A po të baj muhabet me te merzin qe tja kaloj Se ajo ka qan edhe semur këtë nuk e harroj
Kur gjahtari ne shtepi te gjyshes ka hyrë s'mund tju besonte gjall syve te ti ujku ne krevat te gjyshes po flinte dhe gerhiste si te ishte ne shtepin e ti
Oh thot gjahtari qe i vinte mendja verdall gjyshes se shkret çfar i paska ngjare a thua ne bark te ujkut ka perfundu ndoshta është hala gjall mundet edhe me shpetu
Dhe ndodhi tamam si ne perralle gjahtari ujkun shpejt e ka vrar dhe kur e hapi barkun e ti Kësulkuqja dhe Gjyshja ishin gjall kjo ishte një mrekulli
Dhe Kësulkuqja ngjarjen e ka tregu se si atë ujku e kishte mashtru dhe me lot ne sy gjyshes falje i kerkoj dhe gjahtarin shumë shumë e falenderoj
Po gjyshja e mirë ashtu si perher lot ne sytë e Kësulkuqes sdonte te shikonte asnjeher fillon Kësulkuqen ta qetsoj ngadal jo jo s'është faj i jot qe kjo botë kështu është ndertu i miri e i keqi bashke me jetu
Po ti Kësulkuqe nga jeta duhet të mësosh askerkujt ma sduhet ti besosh se kush është i mirë e kush është i keq është shum shum veshtir ta kuptosh. | |
| | | BeLti Anëtarë i MG
| Titulli: Re: Përrallëza për fëmijë të vegjël Fri Oct 29, 2010 8:52 am | |
| Peralla e cironkes se arte
Na ishte një herë një plak i varfer, por shumë i varfer ama. Ai jetonte ne breg te lumit bashke me plaken e teij grindavece dhe shpirtkeqe. Jetonin te dy ne skamje dhe ne mjerim te plotë. Plaku zinte ndonjë cirua ne lume dhe plaka e gatuante. Një ditë dimri plaku ndenji aty me ore te tera, por nuk zuri gjë. Ishte ftohte. Ai donte te kthehej ne shtepi, por kur kujtonte plaken rrinte aty me shprese se mund te kapte diçka. Dhe me në fund fija e vjetër e filispanjes u lekund dhe plaku nxitoi ta terhiqte. Kur ç'të shihte? Një cirua i vogël, fare i vogël vazhdonte te perpelitej ne majen e grepit. Plaku e mori ne dorë. Cironka kishte ca vezullime te arta. Plaku hapi torben e tij te vjetër dhe... -Të lutem, me hidh përsëri ne lume! Plaku u habit. -Kush foli?- Tha. -Të lutem me hidh ne lume,- tha cironka- dhe unë do të te realizoj çdo dëshirë që të kesh. Plaku i shkrete ishte zemermire. Ai e kuptoi se as ai e as plaka e tij s'ngopeshin dot me një cironke aq te vogël dhe e hodhi ne lume. Ne çast, cironka doli nga uji dhe i tha: -Me thuaj një dëshirë! -Të kisha një torbe me cironj... Pa mbaruar plaku fjalën, torba me cironj i erdhi pranë. Plaku i mori dhe u nis ne shtepi. Ne fillim plaka e shau, por pastaj natyrisht u kenaq. Plaku se mbajti dot te fshehten (Ah, këta pleqte e mirë!) dhe ja tregoi gjithë historinë...Plaka lakmitare i tha: -Pse nuk i the që cironjte te ishin te tiganisur? Shko, thuaji! Plaku i shkrete shkoi nëpër te ftohte, e thirri cironken dhe ja tha dëshirën. Kur shkoi në shtepi, plaka kishte përfunduar gjysmen e cironkave...Por kjo s'ishte asgjë. Sa herë që plakes i kujtohej ndonjë gjë ajo dërgonte plakun t'ia thoshte këtë dëshirë cironkes. Dhe plaku (Ah, i shkreti plak!...) shkonte ne lume dhe therriste cironken. Dhe cironka bënte realitet dëshirën e plakes. Kështu pleqte u bene zengjine. Ata kishin shtepi te mirë, kuaj, hyzmeqare...çdo gjë, çdo gjë. Aq sa plaka s'kishte me cafre te kërkonte dhe një ditë urdhëroi plakun: - Shko merre cironken tënde te qelbur dhe sille këtu! Plakut te shkrete i therri ne zemër dhe cale-cale u nis e shkoi në anë te lumit dhe i thirri cironkes. Ajo doli ne çast mbi ujë. Cironka ishte e arte. Edhe zemren e kishte te arte. -Me thuaj një dëshirë!- i tha ajo plakut si gjithmonë. -Plaka më tha...- Plaku u gelltit.- se ti duhet të vish me mua tani. Pra...plaka do që ti ta lesh lumin dhe të vish me mua... Cironka e vogël heshti. Heshti disa çaste dhe pafolur fare u krrodh thelle ne ujrat e turbullta te lumit për të mos dalë me kurrë. Plaku u kthye ne shtepi..shtëpia s'ishte me. Ne vend te saj gjeti kasollen, plaken e tij te keqe dhe te njeten varferi te dikurshme. Ndoshta kishte kërkuar shumë... | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Përrallëza për fëmijë të vegjël | |
| |
| | | | Përrallëza për fëmijë të vegjël | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |
|