Në vitin e tretë si e pavarur, Kosova mbetet një shtet me sovranitet të cenuar. Heshtja ndaj pranisë ilegale të strukturave paralele serbe dhe ndaj pamundësisë për kontrollin e veriut, sipas analistëve, Kosovës do t’i kushtojë shumë në negociatat e ardhshme me Serbinë.
Analisti i Grupit Ndërkombëtar të Krizave, Naim Rashiti, fajëson komunitetin ndërkombëtar për gjendjen në veri. Ai thotë se së pari ishte OKB-ja që nuk e administroi si duhet vendin, e më pas ndasitë në BE rreth pavarësisë së Kosovës, të cilat bëjnë që veriu të mbetet edhe më tej në kornizë të Rezolutës 1244. Rashiti alarmon se BE-ja nuk është e interesuar që veriun ta integrojë.
“BE-ja dhe Brukseli nuk do të jenë në gjendje që të bëjnë diçka më shumë, substanciale, për futjen e pjesës veriore nën ombrellën kushtetuese. Veriu legalisht është ende pjesë e Kosovës, por administrativisht nuk është i menaxhuar nga Prishtina. BE-ja do t’ua lërë negociatave mes Prishtinës dhe Beogradit që të zgjidhet kjo çështje”, ka thënë Rashiti për Radion Evropa e Lirë.
Ndërsa Grupi Ndërkombëtar i Krizave hedh kritika të ashpra mbi komunitetin ndërkombëtar për gjendjen në veri, Klubi për Politikë të Jashtme kritikon politikën kosovare për një apati karshi këtij problemi. Drejtori i këtij klubi, Ylli Hoxha, thotë se Kosova po rrezikon të mësohet me konfliktin e ngrirë në veri, ndërsa institucionet, sipas tij, po tolerojnë praninë ilegale të strukturave paralele serbe.
“Ka qenë një paaftësi e institucioneve tona, që në partneritet me bashkësinë ndërkombëtare të imponojnë rend dhe ligj në atë pjesë. Në këtë drejtim, përgjegjësia, sa i përket palës kosovare, duhet t’iu bie udhëheqësve të institucioneve të Kosovës. Ne nuk mund të kërkojmë përgjegjësi nga kryeministrat e vendeve tjera”, ka thënë Hoxha.
Në pikën 2 të nenit 2 të Kushtetutës thuhet se sovraniteti dhe integriteti territorial i Republikës së Kosovës është i pacenueshëm, i patjetërsueshëm dhe i pandashëm dhe se mbrohet me të gjitha mjetet e përcaktuara me këtë Kushtetutë dhe me ligj. Institucionet kosovare vazhdimisht kanë hedhur poshtë idenë e ndarjes së veriut dhe kanë kërkuar nga bashkësia ndërkombëtare që të bëjë presion mbi Beogradin. Sidoqoftë, të gjitha planet që nga paslufta për integrimin e veriut, deri tash kanë mbetur vetëm në letër