| Mjeksia-Grup
| Poezi nga Naim Kelmendi | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
shaban Cakolli Kontributor
Postime : 678
| Titulli: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:32 am | |
| Poezi nga Naim KELMENDI
ESENCA
Në esencën e gjërave
kërkoje veten
në margjinat e jetës
nuk jetohet ashtu vetëm
të kanë zbuar
deri në moskuptim
pastaj t’i bëjnë
të nëntëdhjetenëntat
prapa shpine e përanash
tash të duhet vetëm esenca
e asaj që është gjakuar
nga paraardhësi ynë
në një kuptim të jemi Një
me degët rreth një trungu
jo ti fryesh më një fyelli shurdhan
nëpër botë fillivetëm pa identitet
kthehu te esenca dhe kërko kuptimin
në lëkurën tënde të rrjepur
në gjeografinë e kombit
sepse mashtrimit i del vonë tymi
po një mik yti tash është sa njëqind
të dikujt tjetër,
aty ku duhet të jesh ti ende s’je
e mos më kallëxo përralla pa kripë
kur e lëqit vëllain tënd
pse sheh me sytë e Argusit
pastaj si mor si kënaqesh
me vetveten në kaq kuptim
po a ta kanë copëtuar gjeografinë etnike
shekujve dhe a s’po të dhemb kjo
kur në esencë nuk je ai që je | |
| | | shaban Cakolli Kontributor
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:32 am | |
| DUKE QENË VETVETJA
Duke qenë vetvetja jam mërguar
nga esenca e gjërave të dashura
jam mbyllur si eremit në jetën e pajetë
kam thirrur në njeri dhe s’më ka dëgjuar kush
askushët janë shtirur se kinse s’kanë dëgjuar
se kinse s’kanë parë asgjë përtej hundëve
duke qenë vetvetja kam rënë në dashuri
me të vërtetën e ditur e të hidhur pelin
ia kam vënë kokës fjalën në pritë
vetëm për t’ua thënë në sy t’palarat
vetëm për t’ua numëruar poshtërsitë
dhe, duke qenë vetvetja përjetësisht
gjak më kanë pikuar mendimi e fjala
dhe s’kam luajtur kurrë nga e thëna
veç plagët ulërinin idhshëm shpirtërisht | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:32 am | |
| UNË ME KOHËN FLAS VET
Dikund në një sfond i vetmuar po vdiste
zëri i një fëmije-engjëll
për shkak të hipokrizisë së të mëdhenjve
vetëm për shkak të vdekjes
së ndërgjegjës në njeri
dhe për shkak të mosleximit
të librave filozofik mbi moralin
librat nuk shiten si dikur
në treg shkojnë flakë laviret
marihuana pederët dhe gratë mashtruese
a po frikësohesh nga e ardhmja e pakrijuar
e pyeta dikend atje në grumbull
para shitores ushqimore me çmime të lira
jo assesi, sepse jemi mësuar tashmë
me gjakderdhjen me terrorin me krizat me luftën
po fatin tim si ma ruajnë kaq shumë
këta, armiqtë që kurrë nuk flenë -
këtë herë heshtjen s’do ta lë të heshtë
unë me kohën flas vet për gjërat në mungesë
për tregun e fjalëve që shiten shtrenjtë
në emër të çështjes kombëtare
për shpirtin e lënë rrugëve të botës
përtej shtatë detëve,për biografinë
në pasqyrën e thyer në letrat e dashurisë
të vëllait Serembe, atij fatkeqit dashnor
ai sërish mendon të kthehet në vendin e krimit
qyqet do i vras mbi qiparis nëse më vajtojnë
këngë qyqesh, s’dua më këngë vajtimi
mbi një mendim më pret ky fati im, i miri
sepse e di pse jam dhe e di kush jam
andaj me kohën flas vet unë i-liri | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:33 am | |
| MEDITIM
Keni masakruar shekujve
me gulfim gjaku me mizori
por, a e keni menduar një
se veç një farë shqiptari
t’mbetet dikund, ai do t’mbijë
zoti s’ka thënë se do zhduket
ashtu si mendon armiku i tij…
Prishtinë, dhjetor 2009
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:33 am | |
| ÇAST VETMITAR
A thua
a do të kishte kuptim
kjo Mulhouse
pa një shqiptar
si unë,
edhe këtu flitet shqip
dhe pëlcet shqip mendimi
heshtja e vret heshtjen me përmallim
po ku u fshehët biografi
e gjurmëve, dilni
biografi e rrugëve të fatit tim
Mulhouse, korrik 2009 | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:34 am | |
| KUTIA E MENDJES
E di se jam
atje
këtu
gjithkund
ngapak
dhe ndoshta askund
e di që jam
ai që jam
në ecje
të pandalshme
për t’i kapur fijet e këputura
dikund ka ndodhur
pakuptimësia
dhe ka ardhur rënia
tash jam aty ku jam
sërish te kërkimi
në vetveten e humbur
caqeve të pakuptimësisë
në aureolë të jetës
më pret lavdia
atje në breg të fjalës
në breg të shkrimit
një horizont i bardhë
hapësirave të pajetuara
Shtutgart, 8 korrik 2009 | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:34 am | |
| NDJENJË
Unë ty të kërkova
apo ti mua më gjete
fati im i fshehur
kemi kaluar
rrugë të gjatë
e të përvuajtur
sërish u takuam bashkë
e u pamë me hënë të mirë
me hënën pesëmbëdhjetëshe
tash po ecim
me veten tonë secili
me nga një kryq mbi shpinë- | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 3:35 am | |
| ATY KU S’ISHIM
Secili jeton të veten
pjesën e vet secili
e merr nga dega e tij
dhe ecjen dhe biografinë
e vuajtjes
prandaj uroj të kenë vreshtat rrush
e të bëjnë kumbullat kumbulla
plot degën fiku
dhe plot këngën plot dhembjen
koha e vargut
le të na e duan
së paku gjurmën
atë që bëmë njeherë
për të mirën e tjetrit
e vetëdijën e gjërave
dhe s’prish punë jetuam
sipas qëllimit të parë e të mirë
apo s’jetuam ashtu si e pamë ëndrrën
për ideale të larta, pse na e morën dardhën
në degën që s’arritem as ta prekim,
sepse ishte në pyetje atdheu,
i mi që më kërciste nervat
nëpër të vërtetën e thënë
i tyre që po ia shtrydhnin
tamblin e nënës,po ia hanin
deri në palcë kuptimin e tyre
sikur rendin etshëm zulutë
sepse pjesën e vet secili e merr
nga dega e tij,dhe shkon
i fryen ashtit dhe vetmisë
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:10 am | |
| Ti thua
Ti thua: "Jemi të lirë!" - unë vuaj në këngët që s'kam guxuar t'i shkruaj.
Ti thua: "Jemi të lumtur!" - unë dëgjoj e jam sikurse dje: barkbosh.
Ti vazhdon të gënjesh, unë të qesh filloj.
Hej! Mos e bëj fjalën ylber elozhesh, për meritat kurrë të merituara të qeverisë.
Mjaft më! Në s'don të jesh shëmbëllim i një ure, që nuk lidh asgjë.
Ferdinand Laholli | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:11 am | |
| POEZI PËR KOSOVËN
Shaban Cakolli
MOJ KOSOVË MOJ PLAGË E VJETËR
Shkelë ndër thundër plotë gjashtë shekuj turku e greku,të pabesë ta prunë serbin e ta bënë pjesë atë barbarin kriminel që Karpateve për bukë ka bredhë e ngulitën në toka t´Shqipërisë me naj veshur rrobat e zisë mori hov si gjarpër krajli i thotë shqipes:Ja ku është varri unë jam sërb e kam pushtet s´ta lë nderin që të përket por shqiptari e ka pasur traditë mos me u mposhtur kurrë nga hordhitë gjak ndër denj e zjarr në gji s´ka pranuar kurrë me u josh n´robëri nuk ja njohim pushtimin bushtrës me ta flasim për grykë të pushkës me gjak tonin njomëm këtë dhe nuk i lëmë këtu sërbit fole Se Kosova zemër madhe ka traditë në dasma e varre shqip jetojmë e vdesim shqip si nënshtrohemi të pabesëve t´lig su nënshtruam kurrë nën serb fyta-fytas plot njëqind vjet na kanë vra në prag të shpisë jo qyqarë por në log të burrërisë brez pas brezi,djalë pas djali për liri s´na trembi varri. Skënderbeu dhe Adem Jashari kanë bërë shumë këtu mos jetë barbari.
| |
| SA TË DUA KOSOVË
Sa të dua Kosovë edhe pse na ndanë kjo largësi sikur të bëhesha Shqiponjë në çerdhe tjetër s´isha hy.
Je për mua vend i dashur tjetër në botë nuk kam pëlqyar nën një shkurre,isha përplasur shpirtin tim për të ushqyar.
Foleja ime,larg mendje mos me qit ne çerdhen tënde,mungon zogu yt Nuk të harroi,po të përbehem Më ndriço shtegun,që të mund të kthehem. | |
| KOSOVËS
Kosovë copë fushe e Edenit me përmasa ëndrre me qiellin përplot shqiponja që ngrejnë qerdhe nëpër zemrat tona
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:12 am | |
| RRUGË ME GJAK E DRITË LIRIE Tokën tonë dhuratë prej Zotit Kanë plagosur e vrarë motit Kanë bërë gjak e kanë bërë vare
Mbi ty nënë,o hallemadhe
Ti nga zemra nxore prushin Rrasht për rrasht,luftë me pushtuesin Bëre rrugë t´gjatë çlirimtare Jetë o vdekje për tokë shqiptare.
Shumë vigaj qëndrojnë krenar
Bijët më t´mirë Tkombit shqiptar Fyt n´këtë shekull Me pushtuesin Ne e njohëm bacë Metushin,
Bardhoshin,Kadriun;Jusufin Rexhepin,Nuhiun,Bajramin,Zahirin Edmondin,Tahirin
Fytas në shekuj me Sërbi Drenica hyn n´histori O Drenicë,kështjellë e lashtë Bëre luftën,rash për rrasht Çerdhe trimash në Prekaz
Në Prekaz u mund robëria Në Prekaz,zë fill historia Jasharajt matën trimërinë Pa pushtues e bënë Shqipërinë. Mic Sokoli i Besianës Zahiri ky trim i nënës
Hajredinajt roje Gllogjanit Në Kosharë Agim Ramadani Prag me prag e mbrojnë me gjak Flamujt në kulla i ngrisin lart
Qojnë mesazh trimat prej malit Asnjë pëllëmbë si lëmë barbarit Shtëpi për shtëpi,tym për tym Kanë lindë nënat nga një trim Se lëmë vendin nën pushtim.
Kur Kosova thirri kushtrimin
Trimat tanë kanë lënë mërgimin
Vjen Fehmiu,tok me Xhevën Në Kosovë me sjellë pranverën.
Shaban Cakolli | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:13 am | |
| ARIF MOLLIQI
HËNA MBI OBORRIN TIM
1. Të Lisi i rinisë
Aq gjatë e kam kërkuar mrizin e fëmijërisë Me një kujtim të shenjtë një melodi fyelli erdhi Ato fusha breg lumi dhe malet përmbi E përjetova në një trajtë të re vendlindjen Lisit të gjelbër hijes së tij freskuese Ia dëgjova frymëmarrjen e qetë dhe të lehtë U përshëndetem si duhet mirëserdhe më tha Duke me shikuar me sy të amshuar plotë hijeshi Me kurorën e patrazuar me pamjen e kristaltë U ndala shtatin e zbardhur ia lëmova Kur një rreze dielli nga qielli blu i kishte ra E thirra këngët e Pranverës dallëndyshet a janë kthye Por ishte vet Pranvera që ma afroj dashurinë Me fushat e gjelbëruara me hijet e panumërta I entuziazmuar nga afshi i luleve që kishin qel
Nën Lis takoi rininë e bukur që kurrë nuk e kam braktisë Zemra më lëkundet kur natyrë për rreth më rrezaton
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:14 am | |
| Pastrimi i moteve të rënduara
Një kujtim i mirë një udhëtim i dëshiruar Më trokiti përball Alpeve Shqiptare Ky udhëtim i plagosur sikur po zgjohet i shëruar Mbi sogjet e udhëtimit që borë binte filloi shi Një shi i imtë i ëmbël për ringjallje dhe gjithçka nis e çel Kanë çel ndër shkëmbinj edhe lulet e pranverës Te degë e kumbullës një bilbil këndon këngë dashurie Zëri shkon gjer te pishat shtatgjata të majat e malit Atje ku janë sytë e mi ku janë zogjtë krojet që nuk shtjerrin Atje i shoh vashat qe me lisa i krehin flokët Mbi majat e kërrusura të Alpeve shqiptare Shoh shekujt e mykur që lahen në Liqenet e Gjeravicës Shërimin e dhembjen fushave të Dukagjinit shoh Shoh Drinin që pastron plagët e moteve të rënduara Dhe mbi gjakun tim shoh gjithçka që merr frymë fuqishëm Durimi ka ikur bashkë më qelbin e vdekjeve Kohët e pakryera e keqja s´ka mbetur për nesër Nuk ka mbetur fatkobi as hala në gjuhën e njëri tjetrit
| |
| Dashuri e zgjuar
Nën lis me ato degë të gjata Mbeta pa gjumë kur buzët e saja zura ti puth Nga afshi i saj m´u turbullua natyra S´di nata erdhi kur dita kishte filluar me zbardhu Një fllad i pashuar u shkund mbi qershi një këngë u derdh Kur dëgjova fjalët e saj posi bilbil në ligjërim E ç´jam unë mos një ujk i tërbuar mbi ty Ti e di se jam lindje dielli pranverë jam për ty Kjo dashuri e kthyer që na solli kënaqësi Klithma jote himn në vargun tim ngujuar Ti mos thuaj asgjë mos psherëti këtë natë Prej teje kam pritur të ndalesh të kesh durim më dëgjo Përpara hireve tuaja zemrën e kam hapur si portat Çdo lavdërim për ty dhe zbukurimet s´kanë vlerë Në ketë natë që erdhe mos kurse zemrën ma merr Ma lë ballin tënd me diellin lartë ta krahasoj Kur të vjen mëngjesi e ty s´do të kem pranë
| |
| Hëna mbi oborrin tim
Në mbarim të ditës se re Egërsira iku edhe retë e errëta N´prag të perëndimit të diellit Zbrit kam nën Lisin plot kurora Kur Hëna si drapër mbi muzgun ra Fillua kam të pi gjer pas mesnate Kur një fllad frynte e kënga më treti E diçka zemrën ma shkundi Shpirti i vrarë i lënduar përsëri u gjallërua Ashtu siç shkrep një gur stralli Ashtu diçka në shpirt m´u ndez Kur zbriste nga mali me një shkëlqim të beftë Mikesha ime u përkul ah u përkul mbi mua Frymëmarrja kryengritëse sa hije i ka Qëndrova e shikova nga erdhi kjo hënë Kaq e lehtë si një dallëndyshe flokët ia merrte era Nga pritje e gjatë e dashurisë heshti Më thuaj pse prapë po hesht mikja ime Kur kjo natë sa mirë na pret Kur mbi fletët e lisit dashurinë e zgjojmë Nga gjiri e kemi nxjerr shpresën dhe lumturinë
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:15 am | |
| Unë s´kam fjetur
Nga degët e Lisit erdhi një erë flladitëse Një frymë që të gjithë në gjumë i ka venë Asnjë zë nuk dëgjohet unë s´kam fjetur Në këtë natë s´dua ta lëshoi asgjë të ik As hënë e as terrin Dua të jam vetëm unë i zgjuar Unë dhe dashuria ime e gjatë Ah sa druhem mos më mashtrojnë ëndrrat e më kthejnë Nëpër udhët e gjata ku kryq e tërthor kam kërkua Ta kthej hënën Vetëm për të shtegtojnë sytë e mi Më një plagë që e barta aq gjatë Me lehjet që me vini pas Dhe thashethemet e mesjetës
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:15 am | |
| IDILË PËR LAHUTËN
Pikëllim i ëmbël në qytetin me shpirt Me të pazakonshmen thirrje nga lahutë e heshtur Skaj saj këngë e bukur nëpër damarë rrjedh Ah lahutë që shpirtin e këndell Një shpirt kënge që kam frikë po vdes Ndonëse tingujt tuaja s´e humbin shkëlqimin Ta kam hapur dritaren hapësirën e qiellin blu Dhe mund të dehem për zërin tënd respekt kam Më lejo të dëgjoj të kam pranë gjithmonë Çdo ditë nga lindja gjer tek perëndimi Dielli hëna ylberi me gjithë harqe dhe rrufetë Kah mbretëria e mugët e natës do të ndalen Do të ndalen të dëgjojnë kur ti më rrëfen Duke derdhur pa ia ndarë me zërin e këndshme Për gjymtyrët e kohërave për fushëbetejat e tronditura Për Gjergj Elez Alinë që nëntë plagë i këndojnë Këngë që parandiente shkëlqimin e armëve hijezuese Vetëm tokë e lagur e dëgjonte refrenin e përsëritur Zot suprem i kësaj fushe i këtyre bjeshkëve i këtij lumi Edhe kjo zhurmë është himni që nuk harrohet Kjo zhurmë është zhurmë e zhurmshëm në shtatin që do rritet Në hapësirën që e kapërcejnë kohën e vrugtë mjerimin Ku klima e qetë frymon mbi tokë të butë plotë qetësi Plotë këngë të ngrohtat të këndshme nga Ty
Kur dëgjoi një melodi magjike me erën e ngrohtë Një melodi e ëmbël që ma mbush shpirtin Plotë tinguj të ngrohtë rrëfyes me rrugë e goditur O lahutë mijëvjeçare në gjoksin tonë e ngujuar Që asnjëherë nuk heshte prore ke kënduar Edhe në qiellin e qetë edhe në natën e trazuar Nëpër skutat e mjera të harresës ti fole Edhe në zjarrin që digjte edhe në rrëmujat e shekujve Ta thirra emrin tënd zëri yt më erdhi Në çdo maje bjeshke në çdo thellësi deti Në secilën fytyrë buzëqeshja jote shndriti Nëpër rrezet e Tuaja e pamë atdheu kur vallëzonte
(shtator, 2006, Deçan)
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:17 am | |
| ZAMBAKU I GJAKOVËS"SEBAHATE BYCI
Image
Zambaku i Gjakovës
Sabahate Byci
P o e z i
Tiranë, 2009 ===============================
Redaktor: Besim R CENGU
Reçenca: Ymer DOMI
Korektor: Ferit Dida
Paraqitja grafike: Ornela Bita
© Të drerjtat e rezervuara
ISBN: 978-99956-33-79-0
Shtëpia botuese: Geer
Tiranë, 2009 ===============================
Brenga e mallit dhe e jetës në një vëllim poetik
Pasi lexon këto krijime, menjëherë një njohës i vargut poetik, por edhe dashamirës i letërsisë, arrin në përfundimin se kemi të bëjnë me një poete që e ka lëvruar poezinë me kohë dhe që di të kapë tema që i interesojnë jo vetëm artistit që i shkruan ato, por edhe të tjerëve që i lexojnë e i shijojnë.
Tematika e krijimeve poetike është me të vërtetë mbresëlënëse. Pas leximit të faqes së fundit të këtij vëllimi, ndjehen qartë gjurmët që lë çdo poezi në ndërgjegje të lexuesit. Përmes penelatave të holla dhe përzgjedhjes së fjalës, poetja ka aftësinë që të ftojë e të fusë brenda botës së saj, të bën për vete me mendimin e vet drejtpërdrejt pa vështirësi. Nga ana tjetër këtë e them, se edhe pse këto poezi, i shkruan një shpirt i ndjeshëm njeriu që jeton larg vendit ku ka lindur dhe që (për fatin e mirë) nuk ka rënë në pellgun e nostalgjisë që shpesh herë bien duke u kapur “mat” krijuesit e larguar nga vendlindja për shkaqe kërkimit të një jete më të mirë diku tjetër.
Trajtesa tematike e poezisë është e larmishme dhe ka një fokus të gjerë gjykimi, sepse ky është edhe qëllimi i autores, që për mendimin tim ia ka arritur.
Kësisoj ne gjejmë vërtet krijime “nostalgjike” krejt të logjikshme, por nga ana tjetër hasim në poezi që kanë për qëllim trajtimin e jetën në përgjithësi, dritëhijet e saj, brengat e vështirësitë për ta përballuar, sfidat për të cilat njeriu është i detyruar t’i tejkalojë, pamëshirshmërinë që paraqet ajo për “njerëz të pambrojtur”, siç janë në të vërtetë mërgimtarët që lënë ëndrrat të prera në mes na vendin e tyre dhe nisin të detyruar një jetë të re që në të shumtën e rasteve nuk është e plotë, nuk përmbush aspiratat e qëllimet e jetës ku në fund të fundit, kur je në tokën tënde, jeton me njerëzit e tu të dashur dhe ke të njejtin mentalitet e kulturë me ta.
Në vendin e huaj nuk u jepen kushtet optimale të jenë si në vendin e tyre, ndaj as poetja dhe asnjë i mërguar tjetër kudoqoftë nuk është e mundur të përshtatet plotësisht me jetën, kulturën, traditat, gjuhën e shpirtin e njerëzve që gjen atje. Kuptohet se kjo jetë e mërgimtarit, sado që ka nivel më të lartë ekonomik, nuk u dhuron atyre (veçanarisht krijuesve) kënaqësinë, emocionin, relaksin e kondicionin e nevojshëm shpirtëror... Me një fjalë nuk u fal plotësisht të drejtën universale për të dashuruar, për t’u përpjekur, për të thënë pa ndrojtje fjalën, për të gjykuar njëlloj si të tjerët, për të kërkuar në brendësinë e jetës lumturinë e kuptimin e plotë të jetës...
Poezia ka brenda mallin, nostalgjinë për ikjen e rinisë, dashurinë për nënën, babain, vëllain, të dashurin...
Poezia e Sabahate Bycit ka një tematikë dhe një trajtim të atij lloji që e bën vargun të veçantë, teknikisht të një natyre tjetër, krejt tjetër, krahasuar me prodhimet e sotme poetike në vendin tonë. Ajo nuk pretendon shumë të shprehet përmes vargut, se sa përmes ndjenjës, përmes fjalës së përmallshme që ngjit e lë gjurmë, të bën të mendosh. Kjo ka bërë që poezia e këtij vëllimi është lehtësisht e kuptueshme, nuk ka ndërlikime të vargut e rëndesë të fjalës.
Së pari, poezia e Sabahate Bycit është qiellore në një farë mase, se ajo përmes poezisë së saj kërkon shpesh herë ndihmën e Hënës e Diellit, Qiellit etj. Kjo vërtetohet se gjatë udhëtimit poetik, poetja herë i “zgjat dorën Hënës”, herë “fshihet pas Diellit”, në një rast tjetër “fle me Hënën” duke kaluar kështu një natë ekzotike dhe pas kësaj “ik në pakthim...”.
Së dyti, poezia është edhe tokësore kur flet me dashuri për nënën e birin, babain, të afërmit, për kohën e nusërisë që ka ikur, për Shqipërinë, Gjakovën, Kukësin e Prishtinën, për jetën e vet personale dhe tallazet e kësaj jete që në disa raste e kanë përplasë në brigje të vështira, por që me guxim ajo i përballon.
Kjo gjetje artistike dhe këto mjete kanë realizuar qëllimin e një ndërtimi poetik që na bën ta quajmë vërtet interesant vëllimin, me varg që përbëhet prej fjalëve të kursyera dhe të zgjedhura, me ngarkesë emocionale e pa mbulesë të mendimit që rreket t’ia përcjellë lexuesit.
Në fund të fundit kjo është poezia; fjala cilësore, e përzgjedhur, ideja e qartë e mendimi i ngjeshur intensiv në varg, që dallon nga ligjërimi i përditshëm.
Krijimet poetike të këtij vëllimi janë fryt i një zemre shqiptare që pulson shqip, emocionohet shqip, dashuron e urren shqip, janë ide që dalin nga një mendje që mendon shqip, gjykon e analizon shqip, por edhe që mundohet t’u jepet të tjerëve nëpërmjet një poezie duke thirrë në ndihmë fjalën krenare, të bukur e kumbuese shqipe.
Besim R. Cengu -Tiranë, gusht 2009
* * * | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:18 am | |
| VENDI BOSH NË SOFËR
Një gur, Një bjeshkë, Një mall...
Përtej malesh, Dielli qet syrin, Zemra qan...
Ika që të kthehem, Por s’u ktheva ende, Sepse ika nga vetvetja...
Nënë, Më fal, Për vendin, Bosh në sofër...
Godonë kurrë nuk e kam dashur...
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:18 am | |
| MË KA MARRË MALLI PËR SHQIPËRINË
Shqipëri, Sa herë më merr malli për Ty Ulem e qaj me lotë Kosove - Shqip Na ka nëna Zemër tha: - O nënë, Këto janë lotët e Shqipes!
Lotët e maleve të Naimit Të Lulit të vocërr Lot - Debat - i kurreshtjes Sygjesti pa sarkazëm - Ah, Bre! “Sikur të isha djalë!”
Shqipëria ime! Sa herë më merr malli për Ty Qaj me lotë Kosove - Shqip E në mend më bie fjala: na ka - Nëna Zemër tha: - O nënë, - Ne jemi SHQIPËRIA E MADHE Vetë! | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:19 am | |
| MIRË U PAFSHIM
Nëse zbret nga Qabrati, Ma përqafo Gjakovën, Si të duash Ti.
Nëse vjen nga Tirana, Eja ma merr mallin, Bashkë me lotin e gëzimit.
Nëse kthehesh nga Prishtina, Ma përqafo Gjakovën, Si nëna me Babanë.
E nëse nga lindja e Diellit, Në mbrëmje të shkon mendja, Te Hëna, Mos harro dhe dije, Se unë me mallin e pashkruar, Gjithnjë përqafoj Gjakovën, Kosovën, Timin Kukësin, Tiranën, Të tërën TË MADHEN, SHQIPËRINË.
| |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:19 am | |
| TI VETË E DI
Përtej malesh Dielli e ngroh ditën, “Moi”, atë, kur unë Ty dua të të harroj.
Përtej lumejsh, shiu përplaset e vërtitet Në lagështinë e liqenit të kaltër - si sytë tu.
Ah! Jam bërë e tëra vjeshtë!
Në gjakun tim po rrjedh vetmia, Që më mori me vete në kolapsin e fundjanarit 2008. - Sa i madh e i bukur ishte Dielli ato ditë dimri plot acare!
Pse, bre, nuk e dita se do të vijë mesmarsi?!!
Dita e bashkimit pas ndarjes...! Apo e ndarjes pas bashkimit...!?
Nuk dua të ma tregosh, TI VETË E DI!
Përtej maleve Dielli ngroh ditën, “Moi”, atë, kur unë Ty, Po - Përgjithmonë do të harroj! | |
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi Mon Aug 23, 2010 5:20 am | |
| TË KAM ZAMBAK TË GJAKOVËS
Kokën e kam shtrirë në qetësinë e natës, Dua ëndërrën ta thërras në takim.
Që kur Ty të njoha, Gjumin syri ma lagu Me shiun e lotëve dhe ëndërra Më ikë Me tradhëtinë e ferrit Në heshtje, E pa zë - si Ti!
Përse nuk ke mëshirë?! Përse s’më flet me gojë?! - A e di se dashuria ime për Ty, Është si trëndafili i Elbasanit, Edhe unë Ty të kam Zambak të Gjakovës!
Jam betuar se në Pranverën e Virgjër, Për Ty do të thur një kurorë, Me lulet më të bukura të Kosovës, - Ty, Diadem i Mbretërisë të dashurisë sime, Të madhe e pa kufi – E do t’ia fal PUHISË SË SAJ! | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Poezi nga Naim Kelmendi | |
| |
| | | | Poezi nga Naim Kelmendi | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |
|